Το ξακουστό φαράγγι του Βίκου

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ζαγορίου, με τη φύση να αποτελεί τον πιο συναρπαστικό καμβά, είναι το φαράγγι του Βίκου. Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, είναι καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και το βάθος του ξεπερνά σε κάποια
σημεία ακόμα και τα χίλια μέτρα.
Το φαράγγι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1780 μέτρα, και η γέννησή του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρέει είναι ο Βοϊδομάτης.
Πανοραμική θέα στο φαράγγι μπορεί κανείς να απολαύσει από το ομώνυμο χωριό Βίκος αλλά και τον δρόμο προς το Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, τη Μονή Αγίας Παρασκευής και την Μπελόη. Η θέα είναι καθηλωτική αλλά ακόμα πιο καθηλωτική είναι η εμπειρία διάσχισης του φαραγγιού. Σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, χαρίζοντας σε όσους το επιχειρήσουν εκπληκτικές εικόνες με επιβλητικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, σπηλαιοβάραθρα και φύση που συναρπάζει.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥwww.newsbeast.gr