Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μυστικά για σύνταξη από τα 55...με εξαγορά ενσήμων... Ποιο είναι το κόστος ανά Ταμείο.

Σύνταξη ακόμη και στο 55ο έτος της ηλικίας τους κλειδώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με εξαγορά ενσήμων από...

Ταμεία μισθωτών, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η έξοδος μέσω πλασματικών ετών έρχεται από το 60ό έτος.

Οι αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου συμφέρει να γίνουν πριν από την υποβολή αίτησης, ώστε να κατοχυρώσουν τα απαιτούμενα έτη συνταξιοδότησης και κυρίως προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε μελλοντικό κίνδυνο περιορισμού στις εξαγορές ενσήμων από ενδεχόμενες νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ειδικά για ΟΓΑ και Δημόσιο συμφέρει η αίτηση εντός του 2017 γιατί θα δώσουν λιγότερα.

Οι παλαιοί μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν με εξαγορά πλασματικού χρόνου τα όρια ηλικίας ως το 2012 και αποφεύγουν την έξοδο στα 67 ή στα 62, όσο νωρίτερα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη από το 2017 ως το 2012.

Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις για έξοδο πριν από τα 67 ή πριν τα 62, πλην, όμως, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου τους βοηθά να αυξήσουν ως και 7 τα έτη ασφάλισης για να πιάσουν τα 40 χρόνια εργασίας και να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62.

Το κόστος εξαγοράς ανά Ταμείο

Το κόστος των πλασματικών ετών διαφέρει ανάλογα με το Ταμείο και τις αποδοχές. Τη φθηνότερη εξαγορά με 65,6 ευρώ το μήνα έχουν οι αγρότες, αν κάνουν αίτηση ως 31/12/2017.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τη βασική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η εξαγορά ενσήμων για τους ασφαλισμένους ολων των Ταμείων διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για το Δημόσιο όσοι κάνουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 θα καταβάλουν εισφορά 10% επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Αν κάνουν αίτηση το 2018 το κόστος ανεβαίνει στο 13,34%, το 2019 στο 16,67% και στο 20% για αιτήσεις από το 2020 και μετά.

2. Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ το κόστος αναγνώρισης είναι 20% επί των συνολικών τους αποδοχών που έχουν κατά μέσο όρο το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

3. Για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης (ασφάλιση ΙΚΑ) η εισφορά είναι 20%, όχι στον πραγματικό μισθό αλλά στο μισθό που θα είχαν με πλήρη απασχόληση και με ελάχιστο ποσό τα 117 ευρώ το μήνα.

4. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που προέρχονται από τα Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η εξαγορά πλασματικού χρόνου κοστίζει 20% του μέσου όρου του μηνιαίου εισοδήματος κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την αίτηση. Αυτή η κατηγορία συμφέρει να κάνει αίτηση από 1ης/1/2018 και μετά γιατί το μέσο εισόδημα θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2017 και θα πληρώσουν λιγότερα.

5. Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλα πρώην ειδικά ταμεία το κόστος βγαίνει από την εισφορά εργαζομένου και εργοδότη. Το σύνολο των εισφορών δεν είναι 20% αλλά παραπάνω και μπορεί να ανέλθει έως και 28%.

6. Για τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους) ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ η εξαγορά ενσήμων βγαίνει με το 20% του εισοδήματος που δήλωσαν το προηγούμενο έτος και μετά την έκπτωση εισφορών που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με το εισόδημά τους.

7. Για τους αγρότες, η εξαγορά γίνεται με σταδιακά αυξανόμενη εισφορά (16%, 18%, 19%, 20%) σε «μηνιαίο μισθό» 410,26 ευρώ. Η εισφορά είναι 16% για αίτηση το 2017, 18% για ίτηση το 2019 και φτάνει στο 20% το 2021.

Φέτος ένσημα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου κοστίζουν 65,6 ευρώ το μήνα, το 2018 θα κοστίζουν 74 ευρώ και από το 2021 θα κοστίζουν 82 ευρώ το μήνα...

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 12 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.