Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μυστικά για σύνταξη από τα 55...με εξαγορά ενσήμων... Ποιο είναι το κόστος ανά Ταμείο.

Σύνταξη ακόμη και στο 55ο έτος της ηλικίας τους κλειδώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με εξαγορά ενσήμων από...

Ταμεία μισθωτών, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η έξοδος μέσω πλασματικών ετών έρχεται από το 60ό έτος.

Οι αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου συμφέρει να γίνουν πριν από την υποβολή αίτησης, ώστε να κατοχυρώσουν τα απαιτούμενα έτη συνταξιοδότησης και κυρίως προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε μελλοντικό κίνδυνο περιορισμού στις εξαγορές ενσήμων από ενδεχόμενες νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ειδικά για ΟΓΑ και Δημόσιο συμφέρει η αίτηση εντός του 2017 γιατί θα δώσουν λιγότερα.

Οι παλαιοί μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν με εξαγορά πλασματικού χρόνου τα όρια ηλικίας ως το 2012 και αποφεύγουν την έξοδο στα 67 ή στα 62, όσο νωρίτερα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη από το 2017 ως το 2012.

Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις για έξοδο πριν από τα 67 ή πριν τα 62, πλην, όμως, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου τους βοηθά να αυξήσουν ως και 7 τα έτη ασφάλισης για να πιάσουν τα 40 χρόνια εργασίας και να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62.

Το κόστος εξαγοράς ανά Ταμείο

Το κόστος των πλασματικών ετών διαφέρει ανάλογα με το Ταμείο και τις αποδοχές. Τη φθηνότερη εξαγορά με 65,6 ευρώ το μήνα έχουν οι αγρότες, αν κάνουν αίτηση ως 31/12/2017.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τη βασική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η εξαγορά ενσήμων για τους ασφαλισμένους ολων των Ταμείων διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για το Δημόσιο όσοι κάνουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 θα καταβάλουν εισφορά 10% επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Αν κάνουν αίτηση το 2018 το κόστος ανεβαίνει στο 13,34%, το 2019 στο 16,67% και στο 20% για αιτήσεις από το 2020 και μετά.

2. Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ το κόστος αναγνώρισης είναι 20% επί των συνολικών τους αποδοχών που έχουν κατά μέσο όρο το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

3. Για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης (ασφάλιση ΙΚΑ) η εισφορά είναι 20%, όχι στον πραγματικό μισθό αλλά στο μισθό που θα είχαν με πλήρη απασχόληση και με ελάχιστο ποσό τα 117 ευρώ το μήνα.

4. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που προέρχονται από τα Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η εξαγορά πλασματικού χρόνου κοστίζει 20% του μέσου όρου του μηνιαίου εισοδήματος κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την αίτηση. Αυτή η κατηγορία συμφέρει να κάνει αίτηση από 1ης/1/2018 και μετά γιατί το μέσο εισόδημα θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2017 και θα πληρώσουν λιγότερα.

5. Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλα πρώην ειδικά ταμεία το κόστος βγαίνει από την εισφορά εργαζομένου και εργοδότη. Το σύνολο των εισφορών δεν είναι 20% αλλά παραπάνω και μπορεί να ανέλθει έως και 28%.

6. Για τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους) ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ η εξαγορά ενσήμων βγαίνει με το 20% του εισοδήματος που δήλωσαν το προηγούμενο έτος και μετά την έκπτωση εισφορών που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με το εισόδημά τους.

7. Για τους αγρότες, η εξαγορά γίνεται με σταδιακά αυξανόμενη εισφορά (16%, 18%, 19%, 20%) σε «μηνιαίο μισθό» 410,26 ευρώ. Η εισφορά είναι 16% για αίτηση το 2017, 18% για ίτηση το 2019 και φτάνει στο 20% το 2021.

Φέτος ένσημα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου κοστίζουν 65,6 ευρώ το μήνα, το 2018 θα κοστίζουν 74 ευρώ και από το 2021 θα κοστίζουν 82 ευρώ το μήνα...

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.