Εορταστική αγορά: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έμποροι και καταναλωτές

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρηματίες λίγο πριν την επίσημη έναρξη της εορταστικής αγοράς, προσδοκώντας στο θαύμα... του δώρου των Χριστουγέννων των 1,59 δις. ευρώ. 

Αν και το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στον 13ο μισθό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να εξανεμιστεί κατά κύριο λόγο για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, εντούτοις η αγορά προσδοκά να μείνει και κάτι για αναθερμάνει τον τζίρο της.

Είναι ενδεικτικές, άλλωστε, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη: «Είναι ευτύχημα που υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και δίνει ακόμη το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς του, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία επιπλέον πηγή ρευστότητας για την αγορά τις γιορτές και να τονώνεται κάπως η αγοραστική κίνηση.  Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία από τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου δώρου υπολογίζονται στα 1,59 δις ευρώ, τονώνοντας ουσιαστικά την καταναλωτική δαπάνη και την ψυχολογία της Αγοράς».

 Άλλο ένα γεγονός που αναδεικνύει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και την απόγνωσή τους είναι η έκκληση που απευθύνει ο ΣΕΛΠΕ (οργανωμένες αλυσίδες λιανικού εμπορίου) προς την Πολιτεία να διαφυλάξει τη νομιμότητα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα μέσα στις γιορτές από εκδηλώσεις βίας, διαπληκτισμών και προπηλακισμούς που συνέβησαν τις προηγούμενες Κυριακές σε επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Ο ΣΕΛΠΕ αναφέρεται σε ομάδες ατόμων, οι οποίες ιδίως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου είχαν παρεμποδίσει το άνοιγμα συγκεκριμένων αλυσίδων προκαλώντας και υλικές ζημιές στα μαγαζιά και σωματικές βλάβες σε προσωπικό και καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά θα είναι ανοικτή τις Κυριακές 17,24 και 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.parapolitika.gr