Ψηλορείτης, θέα από ψηλά

Δεσπόζει στην κεντρική Κρήτη με τον επιβλητικό όγκο της και τις αδρές γραμμές της. Η οροσειρά της Ίδης, γνωστή ως Ψηλορείτης, καλύπτει μέρος του νομού Ηρακλείου και του νομού Ρεθύμνου και ατενίζει το νησί από πολύ ψηλά. Με πολλές κορυφές πάνω από τα 2.000 μέτρα, ανάμεσά τους τον Τίμιο Σταυρό, τον Αγκαθιά,
και τη Στολίστρα, συνθέτει εικόνες που συναρπάζουν και εντυπωσιακά τοπία άγριας ομορφιάς.
Το βουνό περιβάλλουν πολλοί μύθοι και οι αρχαίοι Μινωίτες το θεωρούσαν ιερό. Το Ιδαίο Άντρο, σπήλαιο κοντά στο οροπέδιο της Νίδας- στα 1.400 μέτρα- θεωρείται το μέρος όπου ανατράφηκε ο Δίας. Στα χριστιανικά χρόνια, η αναγνώριση της εξαιρετικής τοποθεσίας του διατηρήθηκε και μέχρι σήμερα γιορτάζει με λαμπρότητα κάθε Σεπτέμβριο το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στην ομώνυμη κορυφή με την εκθαμβωτική θέα.
Μεγάλης σημασίας για τη βιοποικιλότητα της Κρήτης είναι η πανίδα του Ψηλορείτη, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρπακτικά, όπως γεράκια και γυπαετοί. Στο δάσος του Ρούβα ζει ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά, ο κρητικός αγριόγατος.
Το τοπίο προκαλεί δέος: Απόκρημνα φαράγγια, αλπικές ζώνες, ατμοσφαιρικά σπήλαια, ορεινά χωριά φωλιασμένα σε γκρεμούς, υπόγεια ποτάμια, βαθιές σπηλιές. Ανάλογα με την εκπαίδευση και τη φυσική κατάσταση ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές δραστηριοτήτων στην πλούσια φύση και τα δωρικά τοπία του Ψηλορείτη.
ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣwww.newsbeast.gr