Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δείκτες ευημερούν και τα νοικοκυριά υποφέρουν!

Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4,8% (πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2009) το 10ετές ομόλογο. Στο 2,461% η απόδοση του 2ετούς
Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων
οκτώμισι ετών έκλεισαν χθες οι αποδόσεις του δεκαετούς και του διετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στα προ τριετίας επίπεδα επανήλθαν οι αποδόσεις των τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων γραμματίων. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της θέσης των κρατικών τίτλων στις αγορές, οι πολίτες εξακολουθούν να υποφέρουν από τις δραματικές συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας.

Η υπερφορολόγηση, τα δυσθεώρητα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, το βουνό των «κόκκινων» δανείων και η πολύ χαμηλότερη από τις κυβερνητικές προσδοκίες ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι μερικές μόνο αποδείξεις της δεινής κατάστασης που επικρατεί ακόμα στην πραγματική οικονομία.

Σε πλήρη αντιδιαστολή προς όλα αυτά, στα ταμπλό των αγορών η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και η ανταλλαγή (swap) των ομολόγων του PSI οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που γύρισαν στα προ κρίσης επίπεδα. Ειδικότερα, το δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου περιόρισε χθες την απόδοσή του κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4,8%, πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2009. Ο βασικός κρατικός τίτλος έκλεισε χθες στο 4,797%. Αντιστοίχως, η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε στο 2,461%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουνίου του 2009.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε, εξάλλου, χθες συνολικά 2,925 δισ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων έντοκων γραμματίων, μίας τρίμηνης και μίας εξάμηνης διάρκειας.

Αντλήθηκε 1,3 δισ. ευρώ
Από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια αντλήθηκε 1,3 δισ. ευρώ, με απόδοση μειωμένη στο 1,75% (έναντι 1,80% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 8 Νοεμβρίου), ποσοστό που είχε να επιτευχθεί από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.
Το ζητούμενο ποσό υπερκαλύθηκε κατά 1,72 φορές (από 1,81 φορές προ μηνός). Παράλληλα, από τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια συγκεντρώθηκαν 1,625 δισ. ευρώ, με απόδοση μειωμένη στο 1,95% (από 2,30% στην προηγούμενη δημοπρασία την 1η Νοεμβρίου), ενώ η έκδοση υπερκαλύθηκε κατά 2,03 φορές (από 1,74 φορές τον Νοέμβριο). Η απόδοση επέστρεψε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2014.
Ολο και πιο κάτω διαμορφώνονται (μήνα με τον μήνα) οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Σε πτώση, μήνα με τον μήνα, βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μερική απασχόληση. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο μέσος μισθός με πλήρη απασχόληση ανήλθε στα 1.193,38 ευρώ και στη μερική απασχόληση στα 378,96 ευρώ, μειωμένος κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν 1.203,98 ευρώ και της μερικής στα 394,13 ευρώ.

Οι μισθοί που δείχνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 224.795 εργοδότες στον ΕΦΚΑ για 1.760.076 ασφαλισμένους.
Οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι πληρώνουν το τίμημα της μείωσης της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης με τους ίδιους τους μισθούς τους. Στο μεταξύ, στο σύνολο των επιχειρήσεων το 22,18% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών, το 54,15% έως 39 ετών και το 17% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών. Συνολικά, το 73,47% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 67,01%.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, ποσοστό 89,94% έχει ελληνική υπηκοότητα, 1,70% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,36% χώρας εκτός Ε.Ε. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, ποσοστό 90,57% έχει ελληνική υπηκοότητα, 1,69% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,75% χώρας εκτός Ε.Ε.
Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι υπάλληλοι γραφείου, με ποσοστό 23,38%. Συγκεκριμένα, το 26,97% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι υπάλληλοι γραφείου, το 22,01% είναι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές, ενώ το 12,42% είναι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες.
http://www.dimokratianews.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,