Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δείκτες ευημερούν και τα νοικοκυριά υποφέρουν!

Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4,8% (πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2009) το 10ετές ομόλογο. Στο 2,461% η απόδοση του 2ετούς
Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων
οκτώμισι ετών έκλεισαν χθες οι αποδόσεις του δεκαετούς και του διετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στα προ τριετίας επίπεδα επανήλθαν οι αποδόσεις των τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων γραμματίων. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της θέσης των κρατικών τίτλων στις αγορές, οι πολίτες εξακολουθούν να υποφέρουν από τις δραματικές συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας.

Η υπερφορολόγηση, τα δυσθεώρητα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, το βουνό των «κόκκινων» δανείων και η πολύ χαμηλότερη από τις κυβερνητικές προσδοκίες ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι μερικές μόνο αποδείξεις της δεινής κατάστασης που επικρατεί ακόμα στην πραγματική οικονομία.

Σε πλήρη αντιδιαστολή προς όλα αυτά, στα ταμπλό των αγορών η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και η ανταλλαγή (swap) των ομολόγων του PSI οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που γύρισαν στα προ κρίσης επίπεδα. Ειδικότερα, το δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου περιόρισε χθες την απόδοσή του κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4,8%, πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2009. Ο βασικός κρατικός τίτλος έκλεισε χθες στο 4,797%. Αντιστοίχως, η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε στο 2,461%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουνίου του 2009.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε, εξάλλου, χθες συνολικά 2,925 δισ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων έντοκων γραμματίων, μίας τρίμηνης και μίας εξάμηνης διάρκειας.

Αντλήθηκε 1,3 δισ. ευρώ
Από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια αντλήθηκε 1,3 δισ. ευρώ, με απόδοση μειωμένη στο 1,75% (έναντι 1,80% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 8 Νοεμβρίου), ποσοστό που είχε να επιτευχθεί από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.
Το ζητούμενο ποσό υπερκαλύθηκε κατά 1,72 φορές (από 1,81 φορές προ μηνός). Παράλληλα, από τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια συγκεντρώθηκαν 1,625 δισ. ευρώ, με απόδοση μειωμένη στο 1,95% (από 2,30% στην προηγούμενη δημοπρασία την 1η Νοεμβρίου), ενώ η έκδοση υπερκαλύθηκε κατά 2,03 φορές (από 1,74 φορές τον Νοέμβριο). Η απόδοση επέστρεψε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2014.
Ολο και πιο κάτω διαμορφώνονται (μήνα με τον μήνα) οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Σε πτώση, μήνα με τον μήνα, βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μερική απασχόληση. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο μέσος μισθός με πλήρη απασχόληση ανήλθε στα 1.193,38 ευρώ και στη μερική απασχόληση στα 378,96 ευρώ, μειωμένος κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν 1.203,98 ευρώ και της μερικής στα 394,13 ευρώ.

Οι μισθοί που δείχνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 224.795 εργοδότες στον ΕΦΚΑ για 1.760.076 ασφαλισμένους.
Οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι πληρώνουν το τίμημα της μείωσης της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης με τους ίδιους τους μισθούς τους. Στο μεταξύ, στο σύνολο των επιχειρήσεων το 22,18% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών, το 54,15% έως 39 ετών και το 17% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών. Συνολικά, το 73,47% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 67,01%.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, ποσοστό 89,94% έχει ελληνική υπηκοότητα, 1,70% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,36% χώρας εκτός Ε.Ε. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, ποσοστό 90,57% έχει ελληνική υπηκοότητα, 1,69% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,75% χώρας εκτός Ε.Ε.
Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι υπάλληλοι γραφείου, με ποσοστό 23,38%. Συγκεκριμένα, το 26,97% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι υπάλληλοι γραφείου, το 22,01% είναι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές, ενώ το 12,42% είναι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες.
http://www.dimokratianews.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.