Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς τέλος οι αδικίες

Λίγες ημέρες πριν το τέλος της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων (12 Δεκέμβρη), παραμένουν οι μεγάλες αδικίες που στερούν το μέρισμα από εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού), οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία, οι φιλοξενούμενοι κάθε νοικοκυριού, αλλά και η «13η σύνταξη» που έλαβαν πέρυσι οι συνταξιούχοι και προστίθεται στο εισόδημά τους, είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν έχουν διορθωθεί.

Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες αφορά τους φιλοξενούμενους, καθώς παρά τις όποιες βελτιώσεις, τα προβλήματα συνεχίζονται. Ετσι, όσοι έχουν δηλωθεί φιλοξενούμενοι στη φορολογική δήλωση του 2016, δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση, ακόμη και εάν μετακόμισαν σε δικό τους σπίτι στο ενδιάμεσο. Επίσης, μία οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, που πληροί τα κριτήρια, εάν φιλοξενεί ηλικιωμένο γονέα συνταξιούχο, είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσει το μέρισμα, καθώς το εισόδημα του φιλοξενούμενου προστίθεται στο εισόδημα του νοικοκυριού.
Εκτός μερίσματος μένουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, που πήραν πέρυσι τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Κι αυτό γιατί το περσινό ποσό προστέθηκε στο εισόδημά τους.
Σύμφωνα με ειδικούς, μία κατηγορία φορολογουμένων που αδικούνται είναι αυτοί που είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών. Ετσι, ένα παιδί που είναι συνδικαιούχος σε λογαριασμό των ηλικιωμένων γονιών του, χάνει το μέρισμα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο έχει μηδενικούς λογαριασμούς.

Πηγή: www.parapolitika.gr