Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έσπειραν υπερφορολόγηση και θέρισαν λιγότερα έσοδα

Το... success story των πρωτογενών πλεονασμάτων και της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων που καλλιεργεί η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία «κουκουλώνει» τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών: σχεδόν το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν μέσα στο 2017 απέφεραν πολύ λιγότερα έσοδα από αυτά
που είχαν προϋπολογιστεί κατά τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού. Και όχι μόνον αυτό: σε καίριους κωδικούς στο σκέλος των εσόδων, οι εισπράξεις όχι μόνο έπεσαν έξω από τους στόχους, αλλά υποχώρησαν και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2016.

Αυξήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα για να εισπράξουμε τελικώς λιγότερα, το ίδιο συνέβη και με τις βενζίνες, η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης αντί να αυξήσει, μείωσε τις εισπράξεις, ενώ η απόλυτη... καταστροφή έγινε με την κλίμακα εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία υποτίθεται ότι θα απέδιδε ένα δισ. ευρώ επιπλέον, το οποίο, όμως, δεν μπήκε ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Το πρόβλημα «κουκουλώνεται» προς το παρόν λόγω της υπεραπόδοσης άλλων κωδικών, όπως είναι για παράδειγμα οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων ετών. Κουκουλώνεται επίσης από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, απόρροια όχι του νέου τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων για τους αυτοαπασχολουμένους αλλά της αύξησης της απασχόλησης που έφερε και μεγαλύτερες εισπράξεις. Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Η κυβέρνηση ανέβασε ξανά το 2018 τον πήχυ των προβλέψεων για την απόδοση των φόρων, παρά το γεγονός ότι έπεσε τελείως έξω το 2017. Θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ή θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εκτέλεση του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι από αυτήν θα κριθεί το πότε θα εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και αντίμετρα συνολικού ύψους 4 και πλέον δισ.

Οι αποκλίσεις μέσα στο 2017 είναι αισθητές τόσο στο σκέλος των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων. Το… παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση που θέλει να εμφανίζεται ως «προστάτης» των φτωχότερων εισοδημάτων, έπεσε τόσο έξω στις εκτιμήσεις της όσον αφορά την άμεση φορολογία ώστε η αναλογία των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους να εκτιναχθεί στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Το 2017 οι έμμεσοι φόροι έφτασαν να αναλογούν στο 15,1% του ΑΕΠ που είναι το υψηλότερο ποσοστό τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, ενώ από την άλλη, οι άμεσοι φόροι υποχώρησαν το 2017 στο 11,4% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καταγράφηκε τόσο μεγάλη ανατροπή υπέρ των έμμεσων φόρων που πλήττουν κατά κύριο λόγο τα χαμηλά εισοδήματα:

1. Οι άμεσοι φόροι αποδίδουν μόλις 17,589 δισ. το 2017 έναντι 19,249 δισ. το 2016. Η μείωση είναι τεράστια και φτάνει στο 1,66 δισ. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό ότι η νέα φορολογική κλίμακα που μετέφερε πρόσθετα φορολογικά βάρη στους λίγους που δηλώνουν και τα υψηλότερα εισοδήματα όπως επίσης και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα από τα ενοίκια ή τα ελεύθερα επαγγέλματα οδήγησαν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προϋπολόγιζε το υπ. Οικονομικών. Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 2017 είχε προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν 8,2 δισ. και τελικώς θα συγκεντρωθούν 7,11 δισ. Συγκριτικά με το 2016, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέφερε μόλις 90 εκατ. επιπλέον. Μόνο που τα πρόσθετα μέτρα, έφταναν κοντά στο 1 δισ.

2. Ο φόρος στο εισόδημα των νομικών προσώπων είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποφέρει 3,041 δισ., με την τελευταία εκτίμηση να κατεβάζει τον πήχυ στα 2,821 δισ. Το 2016 είχαν εισπραχθεί 3,184 δισ., κάτι που σημαίνει ότι χάθηκαν 363 εκατ. από τη μια χρονιά στην άλλη. Μαζεύτηκαν χρήματα το 2016 λόγω της προκαταβολής και τώρα η εφορία καλείται να τα επιστρέψει υπό μορφή επιστροφής φόρου.

3. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το 2016 εισπράχθηκαν 999 εκατ. Αλλαξε η κλίμακα και ανέβηκε και ο πήχυς για το 2017 στο 1,114 δισ. Η χρονιά θα κλείσει με ένα δισ. Αλλο ένα μέτρο το οποίο υποτίθεται ότι θα απέδιδε εκατοντάδες εκατομμύρια και τελικώς θα φέρει στα ταμεία μόλις 16. εκατ.

Κάθε χρόνο και πιο λίγες εισπράξεις από βενζίνη και τσιγάρα

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξήθηκε από την 1η/1/2017, ενώ ο πήχυς των εισπράξεων ανέβηκε στα 2,374 δισ. ευρώ από 2,152 δισ. ευρώ το 2016. Τελικώς θα εισπραχθούν 2,142 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από πέρυσι, με το ερώτημα να παραμένει: γιατί πληρώνουμε τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη αν είναι να μειώνεται η κατανάλωση ή να στρέφονται οι οδηγοί στο φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης;

Στα τσιγάρα, οι οικονομικές επιδόσεις είναι ακόμη χειρότερες: ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού απέφερε 2,488 δισ. ευρώ το 2016 και ενώ το 2017 θα έπρεπε να φέρει 2,433 δισ. ευρώ, λόγω και των νέων φορολογικών μέτρων, τελικώς απέφερε μόλις 2,109 δισ. ευρώ. Δηλαδή χάθηκαν 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Ιδια εικόνα και με τον ΦΠΑ στα καπνικά, όπου οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2016. Μέχρι και από το τέλος χρήσης της κινητής τηλεφωνίας χάνει έσοδα το Δημόσιο. Το 2016, εισπράχθηκαν 187 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 207 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έτος. Το 2017, ο πήχυς ανέβηκε στα 205 εκατ. ευρώ, για να εισπραχθούν τελικώς μόλις 176 εκατ. ευρώ.

Θάνος Τσίρος
Πηγή: kathimerini.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Μπαρμπούνια γεμιστά - *ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)* 12 μέτρια μπαρμπούνια, καθαρισμένα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τα καθαρίσει) 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 8 παξιμαδάκια κ...
    Πριν από 7 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.

Ένας τρόπος που «βαπτίζονται» ελληνικά τα αμύγδαλα Αφγανιστάν

Κάτι τρέχει με το ελληνικό αμύγδαλο, καθώς, η εγχώρια παραγωγή συνεχώς μειώνεται, κυρίως λόγω των διαδοχικών ετών ζημιάς που καταγράφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαιτίας παγετού και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή οι ποσότητες που φθάνουν στην αγορά συνοδευόμενες μάλιστα από παραστατικά «εγχώριας παραγωγής» δείχνουν πολλαπλάσιες αυτών που δικαιολογούνται από τα πραγματικά δεδομένα.