Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο παράδοξος κόσμος των δημοσκοπήσεων...

Oι δημοσκοπήσεις, κατά την προσφιλή άποψη των δημοσκόπων, αποτελούν πάντοτε «φωτογραφία της στιγμής». Πώς μπορούν όμως δύο φωτογραφίες της...

ίδιας στιγμής να αποτυπώνουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές εικόνες; Και πόση απόσταση ανάμεσα στις «φωτογραφίες» επίσης της ίδιας στιγμής μπορεί να δικαιολογεί η επιστημονική τεκμηρίωση και μεθολογία των μετρήσεων κοινής γνώμης;

Οι δύο έρευνες, του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Kappa Research, που δημοσιοποιήθηκαν με διαφορά μιας μέρας επικαιροποιούν και ενισχύουν τα ερωτήματα για το θολό, πολιτικό και θεσμικό, τοπίο στο οποίο δείχνει να κινείται η αγορά των δημοσκοπήσεων.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις καταγράφεται προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – στην δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ όμως το προβάδισμα αυτό φθάνει στις 12 μονάδες, ενώ στην μέτρηση της Kappa Research για το «Εθνος» εμφανίζεται μόλις στις 4,8 μονάδες. Η απόσταση και η διαφορά είναι μάλλον δυσεξήγητα μεγάλη, εάν υποτεθεί ότι και οι δύο εταιρίες χρησιμοποίησαν κοινώς αποδεκτά και αξιόπιστα – στο βασικό τους πλαίσιο τουλάχιστον – δημοσκοπικά εργαλεία και μεθόδους.

Εξίσου προφανή είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μεγάλη διαφοροποίηση των δύο δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά το ποσοστό των αναποφάσιστων και συνολικά της αδιευκρινιστης ψήφου. Η έρευνα του ΠΑΜΑΚ δίνει την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 15% κι εκείνη της ΚΑΠΑ Research στο 25,8%.

Το παράδοξο της συνολικής εικόνας συμπληρώνεται από το γεγονός ότι στα υπόλοιπα βασικά τους στοιχεία οι δύο έρευνες κινούνται πιο κοντά: Στην τρίτη θέση δίνουν αμφότερες το Κίνημα Αλλαγής με 9,5% κατά το ΠΑΜΑΚ και με 8,7% κατά την Kappa Research. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή – 7,5% κατά ΠΑΜΑΚ και 7,1% κατά KappaResearch – και στην πέμπτη το ΚΚΕ με 6,5% σύμφωνα με το ΠΑΜΑΚ και με 5,9% σύμφωνα με την Kappa Research.

Οι δύο έρευνες συμφωνούν επίσης και στο εύρημα της πεντακομματικής Βουλής, διαπιστώνοντας ότι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα – συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ενωσης Κεντρώων – δεν συγκεντρώνει το αναγκαίο ποσοστό του 3% για την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Οι μετρήσεις του ΠΑΜΑΚ

Tα δεδομένα αυτά, και κυρίως οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις στην διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί εκ νέου την κριτική, από κυβερνητικής πλευράς, για τις μεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθεί στις μετρήσεις του το ΠΑΜΑΚ. «Διαφωνούμε πάρα πολύ ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο καθώς οι αποκλίσεις που παρουσιάζει είναι πρωτόγνωρες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται και από στελέχη της ίδιας της αγοράς δημοσκοπήσεων τα οποία επισημαίνουν πως το ΠΑΜΑΚ δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, του επίσημου θεσμικού οργάνου των εταιριών δημοσκοπήσεων, και ως εκ τούτου  δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους και δεν υποχρεούται να εμφανίζει τις βάσεις δεδομένων του και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί.

Πρωτοβουλία για το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις έχουν αναλάβει τρεις ακόμη βουλευτές - οι Πάνος Σκουρολιάκος του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και Ιωάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων. Οι τρεις είχαν θέσει ζήτημα εγκυρότητας των μετρήσεων του ΠΑΜΑΚ με επιστολή τους στο ΕΣΡ, το οποίο ωστόσο δήλωσε αναρμόδιο. Σε συνέχεια όμως της κίνησής τους αυτής οι βουλευτές φέρνουν τώρα το θέμα και στη Βουλή με τρεις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Με τις ερωτήσεις ο υπουργός καλείται να απαντήσει ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα λάβει προκειμένου οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται να πληρούν τα αναγκαία κριτήρια τεκμηρίωσης και εγκυρότητας, ενώ ζητείται και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής που θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο του αδιάβλητου των δημοσκοπήσεων...


tvxs.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,