Το Μονοδένδρι στην καρδιά της Ηπείρου

Όσες φορές κι αν επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο, όποιο κομμάτι της κι αν επιλέξει, όποια εποχή του χρόνου κι αν ταξιδέψει, πάντα υπάρχει κάτι να τον συνεπάρει, να τον εκπλήξει, να τον αιφνιδιάσει, αναδεικνύοντας μια νέα πτυχή της ατελείωτης ομορφιάς αυτού του τόπου.
Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σαγηνευτικά Γιάννενα,
το Μονοδένδρι είναι ένα από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε εξαιρετική θέση, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου, κοντά στον Βοϊδομάτη. Το όνομά του πιστεύεται πως οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο έλατο που δέσποζε στο χωριό έως το 1840 και με τη γειτονική Βίτσα, με την οποία ήταν κάποτε ενιαίο κοινότητα, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου και γενικά της Ηπείρου.
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου, αναστηλωμένος με δαπάνη των ευεργετών αδελφών Ριζάρη, που κατάγονται από το χωριό, ενώ το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου. Στη θέση Οξιά, οι πέτρινοι πύργοι είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του χωριού.
Πόλο έλξης για τους επισκέπτες αποτελούν και τα ορειβατικά μονοπάτια που περνούν από το χωριό.
ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙwww.newsbeast.gr