Κτηματολόγιο : Τρέξτε να δηλώσετε τα ακίνητα σε 12 νέες περιοχές

Από σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ξεκινά η έναρξη της υποβολής δηλώσεων ένταξης στο Κτηματολόγιο για 12 νέες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας, Γρεβενών, Ροδόπης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας, Θάσου, Μεγάρων και Οινόης.
Επίσης, ήδη από τις 19 Νοεμβρίου τρέχει η διαδικασία
κτηματογράφησης για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος και Κάρπαθος).
Από τις αρχές του 2019 θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα.  Θα εξυπηρετήσει τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοπονήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης και στη Θεσσαλονίκη. Θα εξυπηρετήσει τις περιοχές: Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα.

Ποιοι θα τα χάσουν

Εν τω μεταξύ στην οριστική κατοχή του δημοσίου αναμένεται να περιέλθουν τους ερχόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα, κατοικίες κλπ) αλλά και αγροτικές εκτάσεις που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο​ από τους ιδιοκτήτες τους, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, ή τους κληρονόμους τους ή πιθανόν ακόμη και να εγκαταλείφθηκαν από ιδιοκτήτες που πέθαναν.
Οσα ακίνητα θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μετά τη λήξη των χρονικών προθεσμιών της κτηματογράφισης ανά περιοχή θα δημεύονται πλέον από το δημόσιο αποτελώντας περιουσία του η οποία θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε) που συστάθηκε με το τρίτο μνημόνιο με σκοπό, κατά ένα μέρος την αποπληρωμή μέρους το χρέους της χώρας μέσω εκποίησης περιουσίας του δημοσίου και κατά δεύτερο την επενδυτική αξιοποίηση τους από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων και εκτάσεων «αγνώστου ιδιοκτήτη» υπερβαίνει τις 200.000 με το 1/3 από αυτά να αποτελεί ιδιωτική περιουσία που δεν δηλώθηκε πριν από χρόνια με την έναρξη του κτηματολογίου σε κάθε δήμο και περιοχή της χώρας και σύντομα σε ορισμένες από αυτές λήγει η καταληκτική ημερομηνία.
Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα, το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις (Πάτρα, Αργοστόλι, Καλαμάτα κλπ).
Στόχος το πρόγραμμα της κτηματογράφησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθεί στα τέλη το 2020.               www.tanea.gr