Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Σκόρδο, καλλιέργεια

Είναι κρίμα να έχετε κήπο και να μην αφιερώσετε ένα κομμάτι για να καλλιεργήσετε σκόρδα. Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της Ελληνικής κουζίνας. Τα σκόρδα είναι επίσης αναγνωρισμένο ότι κάνουν καλό στην υγεία.

Εποχή Σποράς
Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Πότε σπέρνουμε τα σκόρδα;
Δύο είναι οι περίοδοι που κάνουμε τη σπορά. Φθινόπωρο και Χειμώνα. Οι θερμοκρασίες εδάφους θα πρέπει να είναι 15 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό.
Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).
Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 με 15 εκατοστά.
Ανάπτυξη των σκόρδων
Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη! Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς μέχρι την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής. Ωστόσο ένα μέσο διάστημα είναι 8 μήνες.
Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου.
Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα.
Συγκομιδή σκόρδων
Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν. Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.

Τι έδαφος χρειάζονται τα σκόρδα;
Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 με 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.

Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.
Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.                         Πηγές: www.kalliergo.gr