Αφράτοι ιταλικοί λουκουμάδες

Υλικά για 6 άτομα:

150 γραμ. αλεύρι
¾ κ.γ. μαγιά
6 κ.σ. χλιαρό γάλα
1 μεγάλο αβγό
35 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

¼ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. αλάτι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

ζάχαρη
κανέλα
κρέμα πατισερί
γκανάζ σοκολάτας

Εκτέλεση:


Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και την αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά (θα αφρίσει λίγο και θα αποκτήσει κρεμώδη αφή).
Προσθέτετε περίπου ½ κούπα αλεύρι στο μπολ και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα.

Καλύπτετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού διπλασιαστεί, προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύετε στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια.

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ που έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου για 1 ώρα δηλαδή).

Κόβετε μια λαδόκολλα σε 16 τετράγωνα και τα βάζετε σε ένα βαθύ ταψί.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την απλώνετε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε με ένα πλάστη και κόβετε 16 ίσους κύκλους (η απλά την μοιράζετε σε 16 κομμάτια).

Βάζετε κάθε κομμάτι ζύμης πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να φουσκώσουν λίγο σε ζεστό μέρος για ακόμα 30 λεπτά (δεν θα φουσκώσουν πολύ, θα φουσκώσουν στο τηγάνισμα).

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνετε λίγα λίγα τα bomboloni.

Αφήνετε να τηγανιστούν για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα τα βάζετε σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Με τη βοήθεια ενός κορνέ τα γεμίζετε με κρέμα πατισερί ή γκανάζ σοκολάτας ή απλά τα βουτάτε μέσα σε ζάχαρη και κανέλα.      www.govastileto.gr