Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασίνη Αργολίδας: Ο βασιλιάς και το κενό

Σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, τη γραφική πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, και το Τολό, το φημισμένο θέρετρο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης, που ενέπνευσε στο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη (Γεώργιο Σεφεριάδη) το γνωστό ποίημα «Ο βασιλιάς της Ασίνης».
Γραμμένο μέσα στη διετία 1938-1940, το εν λόγω ποίημα αντανακλά το κλίμα αγωνίας της εποχής εκείνης,
μιας εποχής κρίσιμης για τους διανοουμένους που είχαν φιλελεύθερες ψυχές και ανεπτυγμένη ευαισθησία, όπως ο Σεφέρης.
«Ο βασιλιάς της Ασίνης», που ανήκει στην ποιητική συλλογή του Σεφέρη Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’, σχετίζεται με μιαν αόριστη μνεία της αργολικής πόλης Ασίνης στο Β’, 560 της Ιλιάδας του Ομήρου.
Εκεί, στο λεγόμενο κατάλογο νεών, δηλαδή στον κατάλογο πλοίων (κατά πόλεις) που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, αναφέρονται τα εξής: Ερμιόνην Ασίνην τε βαθύν κατά κόλπον εχούσας (την Ερμιόνη και την Ασίνη που βρίσκονται στο βαθύ κόλπο).
Ο βασιλιάς της Ασίνης δένεται μέσα στο ποίημα του Σεφέρη με μια σειρά από εικόνες και σύμβολα που εκφράζουν την απουσία της ζωής και το αίσθημα του κενού.
Η αρχαία Ασίνη, περιοχή του ελληνικού φύλου των Δρυόπων, άκμασε κυρίως κατά το 12ο και τον 11ο αιώνα π.Χ., καταστράφηκε δε στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. από το Άργος. Ο οικισμός οικοδομήθηκε εκ νέου και οχυρώθηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης αποτελείται από την ακρόπολη (χτισμένη σε βραχώδες ύψωμα, σε επαφή με τη θάλασσα), τη γύρω περιοχή και το ύψωμα της Μπαρμπούνας.
Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει οικισμούς Πρωτοελλαδικών, Μεσοελλαδικών, Υστεροελλαδικών (Μυκηναϊκών), Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Ελληνιστικών Χρόνων, τα αντίστοιχα νεκροταφεία και τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στην Μπαρμπούνα.
Τα τείχη της ακρόπολης χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς Χρόνους (3ος αιώνας π.Χ.). Η ακρόπολη ανοικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ασίνης βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίτσας.          www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.