Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αγοραφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και στο σπίτι


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αγοραφοβία με το 67% των ασθενών, δηλαδή οι 2 στους 3, να είναι γυναίκες.
Τι είναι η αγοραφοβία
Η αγοραφοβία είναι η αγχώδης διαταραχή που προκαλεί την άρνηση να βρίσκεται κάποιος σε δημόσιους χώρους, στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα,
νιώθοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί απότομα ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Τα συμπτώματα αρχίζουν εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή μεταξύ 30 και 40 ετών. Πολύ συχνά συνδέεται, επίσης, με την εμφάνιση έντονου άγχους και κρίσεων πανικού.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, BSc MSc (Health) University of Central Lancashire, μέλος της British Psychological Society, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, η αγοραφοβία ξεκινά από μία ανησυχία και μόλις το άτομο βρεθεί σε ένα δημόσιο χώρο και πάθει κρίση πανικού τότε εξελίσσεται σε αγοραφοβία.
Τα συνήθη συμπτώματα της κρίσης πανικού
Απελπισία, τρόμος, μούδιασμα, ναυτία, πόνος στην καρδιά και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα τα οποία μπροστά σε ξένους ανθρώπους μπορεί να γίνουν τόσο έντονα, ώστε το άτομο να μην μπορεί καν να αναπνεύσει.
Για παράδειγμα αν κανείς νιώσει το σύμπτωμα της “ασφυξίας” όταν πάθει κρίση  πανικού τότε γίνεται τόσο έντονο που μπλοκάρει την αυτόματη λειτουργία της ανάσας. Δηλαδή, οι πνεύμονες και το στέρνο του ατόμου είναι σαν να έχουν “μπλοκάρει” και δεν υπακούν στην εσωτερική εντολή “ανάσανε, ανάσανε”. Αυτό το φαινόμενο συνήθως κρατάει πολλά δευτερόλεπτα και φοβίζει πολύ κάποιους ανθρώπους.
Άρνηση της κατάστασης
Επειδή οι τραυματικές εμπειρίες που έχουν βιώσει κάποια άτομα είναι πολύ έντονες αυτό τα «κλειδώνει» εκεί που νιώθουν ασφαλή, δηλαδή στο σπίτι τους. Ως εκ τούτου δυσκολεύονται να βγουν στο έξω κόσμο και βρεθούν σε χώρους με πολλούς ακόμα ανθρώπους.
Και επειδή, συνήθως δεν παραδέχονται ότι φοβούνται βρίσκουν δικαιολογίες του τύπου «βαριέμαι να βγω» ή «δεν έχω όρεξη» κ.λπ.
Τα άτομα αυτά χρειάζονται βοήθεια για να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τη ζωή, λέει ο γιατρος.
Πέρα όμως από το να βρεθούν οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό το φόβο, σημαντικό είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας να διδάξει το άτομο που υποφέρει από αγοραφοβία και αγχώδη διαταραχή τρόπους αυτοδιαχείρισης του προβλήματος του.
Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι βασική βοήθεια προς το άτομο, αποτελεί η επίγνωση ότι το πρόβλημα το προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του. Όπως λέει οι περισσότεροι προκαλούν κάπως από μόνοι τους την κρίση πανικού κι αυτό γιατί λόγω άγχους ανασαίνουν γρήγορα και με βαθιές ανάσες και τότε παθαίνουν αυτό που λέγεται υπεραερισμός, εξαιτίας του οποίου το αυξημένο ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πυροδοτεί την κρίση.
Φροντίδα στο σπίτι
Οι υπηρεσίες Ψυχικής Φροντίδας, διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες που μπορούν να παρέχουν συνεδρίες ακόμα και στο σπίτι του θεραπευόμενου, στην περίπτωση που ο ίδιος δηλώνει απροθυμία ή αδυναμία να επισκεφθεί το γραφείο του ειδικού.
Όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου υπάρχουν πολλά άτομα που ζητούν βοήθεια και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν η “κοινωνική επανένταξή τους” γίνεται σταδιακά. www.naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη