Γνωρίστε τη Σιάτιστα στο νομό Κοζάνης

«Γεννήθηκε» γύρω στον 15ο αιώνα, σε συνθήκες ανάγκης. Όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την εύφορη πεδιάδα της Ξηρόλιμνης, πολλοί χριστιανοί σκαρφάλωσαν σε υψηλότερα και ασφαλή σημεία, δημιουργώντας σταδιακά τη Σιάτιστα. Την όμορφη και γραφική κωμόπολη του νομού Κοζάνης.
Είναι χτισμένη στα 920 μέτρα, στις πλαγιές του Άσκιου, νοτιοδυτικά της πόλης της Κοζάνης,
ενώ απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα. Λένε πως κάποτε η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο γειτονιές ήταν μεγάλη. Πλέον αποτελούν μαζί την ενιαία πόλη, διατηρώντας ωστόσο τον χαρακτήρα τους.
Η Σιάτιστα είναι ένας όμορφος τόπος, γεμάτος χρώματα κι επιβλητικά αρχοντικά, που συνδέουν το εύρωστο οικονομικά παρελθόν της με το παρόν. Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τον 18ο και 19ο αιώνα, με τους ξακουστούς Σιατιστινούς πραματευτάδες και τη μεγάλη δραστηριότητά τους στον κλάδο του εμπορίου. Στην ανάπτυξη της πόλης συνέβαλε και η αμπελοκαλλιέργεια αλλά και η επεξεργασία δέρματος.
Ήταν όμως κυρίως το εμπόριο αυτό που επέτρεψε στους ντόπιους να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και άλλους λαούς και να μεταφέρουν στοιχεία τους στην πατρίδα τους. Αυτό το μπόλιασμα είναι φανερό στα αρχοντικά και τις εκκλησίες της Σιάτιστας, που έγινε μεγάλο οικονομικό κέντρο συνταιριάζοντας τα καινούρια χαρακτηριστικά με την παράδοση και την ντόπια κουλτούρα.
Στη Σιάτιστα υπάρχει ακόμη ένας καλό λόγος για να την επισκεφτεί κανείς την περίοδο των Γιορτών των Χριστουγέννων. Αναβιώνουν αυτούσια τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων, «Κόλιαντα» και «Κλαδαριές», ενώ στις 5 και 6 Ιανουαρίου γίνονται τα ξακουστά Μπουμπουσάρια, τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.





www.newsbeast.gr