Η κρίση αφήνει τους Έλληνες να πεινάνε και τα παιδιά υποσιτισμένα

Την δραματική κατάσταση την οποία εξακολουθούν να βιώνουν χιλιάδες Έλληνες, λόγω της κρίσης που έπληξε τη χώρα περιγράφει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle επικαλούμενη τα στοιχεία έρευνας του Transnational Institute με έδρα το Άμστερνταμμ η οποία αποκαλύπτει ότι το 14% των παιδιών στη χώρα παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Το ρεπορτάζ  έχει τίτλο «η κρίση χρέους αφήνει τους Ελληνες να πεινάνε και τα παιδιά να υποσιτίζονται» και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2008, τη χρονιά που άρχισε περίπου να εκδηλώνεται η κρίση.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται αρχικά η κατάσταση σε ένα από τα κεντρικά ψαράδικατου Μαραθώνα. «Έχει φτάσει μεσημέρι και το ψαράδικο είναι ακόμα άδειο. «Κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του» δηλώνει η ιδιοκτήτριά του Μαρία Χασώτου. «Αφού δεν έχουν έρθει ακόμα, πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ. Άλλη μια μέρα με όσπρια και ζυμαρικά» προσθέτει».
«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού. Κι εγώ αν δεν είχα άλλο τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά μου θα έψαχνα στα σκουπίδια» δηλώνει στη DW ο συνταξιούχος Γιώργος Κρικής.
Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα είναι σοκαριστικά και αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την οκταετή οικονομική κρίση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα το 25% του ενεργού πληθυσμού να μείνει άνεργο. Ποσσοστό το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν την έναρξη της κρίσης το 2009.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ η πραγματικότητα στην Ελλάδα αναγκάζει χιλιάδες νοικοκυριά να βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων. «Αλλά οι συντάξεις έχουν περικοπεί 13 φορές από το 2009 αφήνοντας τις οικογένειες με δραματικά λιγότερα εισοδήματα, χωρίς πρόσβαση ούτε καν στα απαραίτητα» όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με την έρευνα του Transnational Institute, 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεϊνη όταν πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%. «Ντροπιασμένοι για να παραδεχθούν την δυσχερή κατάσταση αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή» σημειώνει η συντάκτης. Μια γυναίκα από το Μαραθώνα δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αρκετές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο. Οι Έλληνες για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Και το χειρότερο φαίνεται να επεκτείνεται».
Σύμφωνα με τη συντάκτη της DW υπάρχουν πολλά περιστατικά με παιδιά τα οποία λιποθυμούν στα σχολεία λόγω της πείνας. Σημειώνει δε και μαρτυρίες δασκάλων που βλέπουν μαθητές να έρχονται στο σχολείο για μήνες τρώγοντας μόνο ρύζι. «Ορισμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια με άλλα να παρακαλούν συμμαθητές τους για ξεροκόμματα», όπως αναφέρουν.
Μιλώντας στη DW ο Γιάννης Ρακόπουλος που εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα, μεταφέροντας την εμπειρία του για τα χρέη των νεαρών Ελλήνων που πεινάνε: «Έχουν χάσει το λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό».
«Με τις αποταμιεύσεις να έχουν εξαφανιστεί, ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί ακόμα και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επιλέγοντας να τα επισκέπτονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες» σημειώνει το ρεπορτάζ.
Ο πρώην ειδικός εισηγητής για το Δικαίωμα στο Φαγητό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα προτείνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο φαγητό.
«Είναι απίθανό ότι οι αξιωματούχοι στην Αθήνα θα υποστηρίξουν τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που κράτησαν τη χώρα» αναφέρει κλείνονταςτο ρεπορτάζ της DW.                             www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων