Μύρισε εκλογές: Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη

Νέα προεκλογικά δώρα για εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σωρεία αλλαγών που σκοπό έχουν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα, η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Οι αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2019, ενώ σε κάθε περίπτωση το θέμα συζητηθεί και με την Κομισιόν στο πλαίσιο του διαλόγου που προβλέπεται στο καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Δεν θα πρόκειται για οριζόντια ρύθμιση, αλλά για τον καθένα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως αν ο οφειλέτης έχει στο παρελθόν συμμορφωθεί σε ρύθμιση που έχει κάνει ώστε να απορρίπτονται αυτοί που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρώνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικρο-οφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διευρυμένη πάγια ρύθμιση δεν θα είναι τόσο ανοιχτή όσο η σημερινή. Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερες δόσεις δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως παρά μόνο όσοι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
Από τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr