Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε βλέπουν εκλογές οι ξένες πρεσβείες, τι φοβούνται και τι… συστήνουν

Λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2018 και την έναρξη της εκλογικής χρονιάς στην Ελλάδα και το μόνο αναπάντητο ερώτημα που έχει μείνει είναι η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Αν και οι παράγοντες που κρίνουν το χρόνο είναι πολλοί (το Μακεδονικό, ο ρόλος Καμμένου, η προσπάθεια ανάκαμψης της κυβέρνησης κ.λπ.) όλοι θεωρούν δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν οι αντοχές μέχρι τον Οκτώβριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των ξένων παραγόντων και ιδιαίτερα των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα.
Αν και πολλές φορές ο ρόλος τους έχει δαιμονοποιηθεί, ειδικά της αμερικανικής πρεσβείας, οι ετοιμασίες, προβλέψεις, αναλύσεις των διπλωματών των μεγάλων χωρών, έχουν τη σημασία τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναλυτές στις πρεσβείες περιμένουν ότι θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα τον Μάιο, σε μια πολλαπλή διαδικασία για την οποία ήδη υπάρχουν ετοιμασίες. Ελέγχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα, αγοράζονται κάλπες, επιλύονται θέματα που αφορούν στις ουρές που μπορεί να δημιουργηθούν στα εκλογικά κέντρα λόγω των πολλών ψηφοδελτίων (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές).
Ομως, ενώ οι πρεσβείες και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν… Μάιο εκφράζουν την άποψη ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο. Το βλέπουν ως πιο πιθανό σενάριο καθώς εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση διότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και των δημοτικών μπορεί να συμπαρασύρει και την ψήφο των εθνικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικρότερα κόμματα.
Με εκλογές πριν από το Μάιο εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα πόλωσης που θα φέρει μεγάλη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και η πολιτική εκτόνωση των πολιτών μπορεί να γίνει μετά, το Μάιο.
Κατά κύριο λόγο οι ξένες πρεσβείες δεν εμπλέκονται (τουλάχιστον εμφανώς) στα πολιτικά πράγματα. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον ευχαριστημένος θα πρέπει να είναι από τη στάση που επέδειξαν απέναντί του. Ειδικά η αμερικανική πρεσβεία εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλική προς την κυβέρνηση, ειδικά την τελευταία διετία, με τη στροφή Τσίπρα προς την Ουάσιγκτον. Οι αναλύσεις των ξένων διπλωματών γίνονται ασφαλώς ανάλογα με τα συμφέροντα της χώρας τους, κι ενδεχομένως να εκτιμούν τώρα ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές το συντομότερο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η επόμενη ημέρα

Ομως, οι πρεσβείες βλέπουν και την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών. Ειδικά για την Ελλάδα, οι ξένες χώρες θέλουν να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και συγκρουσιακό κλίμα. Μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας θέλουν να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, με ένα μακρόπνοο επενδυτικό, οικονομικό σχέδιο που θα διασφαλίσει στους ξένους επενδυτές το περιβάλλον που επιθυμούν.
Κι αν πολλοί δεν περιμένουν να υπάρξει στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές) μια κυβέρνηση που θα έχει την αυτοδυναμία και δεν θα εξαρτάται από μικρότερα κόμματα και συμμαχίες, αυτό που περιμένουν είναι να υπάρξει συνεννόηση στο πολιτικό σύστημα για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα ζει στον αστερισμό της επιλογής νέου Προέδρου, με μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία και με πλήρη αναδιάταξη του χάρτη της βουλής.
Οι ξένες πρεσβείες και γενικότερα ο ξένος επενδυτικός – πολιτικός παράγοντας θα ήθελε από τα κόμματα στην Ελλάδα να μην υπάρξει αναταραχή που θα οδηγήσει σε νέες κάλπες στις αρχές του 2020. Έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους στα μεγάλα κόμματα, έχουν κάνει συζητήσεις για το πώς δεν θα εκτροχιαστεί ξανά η Ελλάδα. Κι έχουν ζητήσει να βρεθούν τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν δηλαδή να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα ψηφιστεί από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες κάλπες και νέες περιπέτειες.
Και το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αν στις επόμενες εκλογές δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία τότε θα πρέπει να σκεφτεί από τώρα το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο, ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές.    www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.