Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και λευκή σοκολάτα

Υλικά


Για το παντεσπάνι

¾ φλιτζανιού αλεύρι
1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
¼ φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
2 καψουλάκια βανίλιες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη
200γρ. λευκή κουβερτούρα
350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουμπάκια


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25x35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.

Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε το μείγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές. Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε. www.govastileto.gr