Δίρφυς Ευβοίας, το φυσικό κάλλος και το παραδοσιακό χρώμα

Στην καρδιά της Εύβοιας δεσπόζει το ψηλότερο βουνό της, η Δίρφυς (κορυφή Δέλφι, υψόμετρο 1.743).

Η οροσειρά της Δίρφυος έχει έντονο ανάγλυφο και αξιόλογη χλωρίδα και ορνιθοπανίδα. Έλατα, δρύες, καστανιές, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεματιές με τρεχούμενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της. Αναφέρεται ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε στην κορυφή της Δίρφυος ιερό της  Διρφύας Ήρας.
Οι επισκέπτες της Δίρφυος, που προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, εντυπωσιάζονται από το φυσικό κάλλος της οροσειράς και το παραδοσιακό χρώμα των οικισμών της.
Η Στενή είναι χτισμένη σε επιβλητική ρεματιά με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Το αισθητικό καστανόδασος, η πυκνή βλάστηση, το παραδοσιακό χρώμα και οι ταβέρνες της Στενής προσελκύουν πολυάριθμους εκδρομείς όλες τις εποχές του χρόνου. Πάνω από τη Στενή, στη θέση «Λειρί» (υψόμετρο 1.120), βρίσκεται το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας «Μιχάλης Νικολάου».
Οι Στρόπωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά και αναβαθμίδες με καλλιέργειες. Την όμορφη πλατεία του χωριού στολίζουν βρύση με τρεχούμενο νερό, πλάτανος, κυπαρίσσια και μουριές.
Κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, χωριό χτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυος, βρίσκεται το φαράγγι της Αγγάλης, ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με ξύλινα γεφυράκια, λιμνούλες, τρεχούμενα νερά και επιβλητικές ορθοπλαγιές.
Σε μικρή απόσταση από τους Καθενούς, χωριό με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και όμορφες εκκλησίες, βρίσκονται τα Έρια, θαυμάσια περιοχή, με άφθονα νερά, πλατάνια και τη βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου Μονομερίτισσας – Υπαπαντής.
Η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το ωραίο φυσικό περιβάλλον στα Καμπιά. Πάνω από το χωριό υψώνεται το Ξεροβούνι, όρος με εντυπωσιακό ανάγλυφο. Στην ευρύτερη περιοχή των Καμπιών και των Κάτω Καμπιών έχουν έρθει στο φως σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα.
Στολίδια της Λούτσας, χωριού που απλώνεται κοντά στους πρόποδες της Δίρφυος, είναι οι πέτρινες βρύσες, η πλακόστρωτη πλατεία και οι αξιόλογες εκκλησίες (Παναγία, Αγία Παρασκευή και, σε μικρή απόσταση, Άγιος Δημήτριος).                 www.in.gr