Ανακαλύψτε το Μονοδένδρι με τη μοναδική θέα

Αν κι έχει μεγάλο ανταγωνισμό, θεωρείται από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, με δυνατό χαρτί στην άτυπη αυτή «μάχη», την εκπληκτική θέα που προσφέρει προς το ηπειρώτικο τοπίο, που απλώνεται μπροστά του. Ο λόγος για το Μονοδένδρι στο Κεντρικό Ζαγόρι, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, ενώ είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου, κοντά στον Βοϊδομάτη.
Και αυτή του η γεωγραφική θέση τού δίνει το πλεονέκτημα της εκπληκτικής θέας, ανάμεσα στο φαράγγι του Βίκου, τους πέτρινους πύργους της Οξιάς και τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας.
Μαζί με τη γειτονική Βίτσα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου και γενικά της Ηπείρου. Η αρχιτεκτονική του μοιάζει να μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή, με τα κλασικά πέτρινα σοκάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά. Όλα είναι φτιαγμένα σύμφωνα με την τεχνοτροπία της περιοχής και με την ομοιομορφία της γκρίζας πέτρας. Το χωριό διαθέτει και πέτρινο θέατρο, αμφιθεατρικά χτισμένο, όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.                     
Εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο αποτελούν και οι πέτρινοι πύργοι στην Οξιά. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου, είναι αναστηλωμένος με δαπάνη των ευεργετών αδελφών Ριζάρη, που κατάγονται από το χωριό.
Ωστόσο, το μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, αλλά και να απολαύσει μία από τις ωραιότερες βόλτες στη διαδρομή προς αυτό, είναι το πέτρινο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου.





www.newsbeast.gr