Διπλά Τέλη Κυκλοφορίας φέρνει η τροπολογία για τα Euro6

Σε μεγάλη κοροϊδία για τους καταναλωτές εξελίσσεται το θέμα των εκτελωνισμών καινούριων αυτοκίνητων Euro6 πρώτης γενιάς αλλά και των εισαγόμενων μεταχειρισμένων με χαμηλότερους συντελεστές καθώς ούτε την προηγούμενη εβδομάδα ...
κατατέθηκε στη Βουλή η περιβόητη τροπολογία που απελευθερώσει χιλιάδες αγοραστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsAuto.gr η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή σε νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω η εφαρμογή της ενώ θα φέρνει μαζί της και διπλά Τέλη Κυκλοφορίας!
Ειδικότερα αν συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες ώστε να το επεξεργαστούν οι Επιτροπές και στη συνέχεια να προωθηθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια.
Με λίγα λόγια η τροπολογία αν ψηφιστεί εντός εβδομάδας τότε στην καλύτερη περίπτωση οι εκτελωνισμοί θα ξεκινήσουν στις 8 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα τα πρώτα αυτοκίνητα να παραδοθούν μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
Αν βέβαια πάνε όλα καλά και η τροπολογία κατατεθεί και ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.
Αν πάλι καθυστερήσει για κάποιο λόγο τότε οι καταναλωτές που τελούν υπό… πολιορκία θα παραλάβυν τα καινούρια τους αυτοκίνητα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αν πάλι πέσει μεγάλος φόρτος εργασίας στα Τελωνεία τότε είναι πιθανό να τα παραλάβουν έως την παρμονή της Πρωτοχρονιάς!
Πάντως το οικονομικό επιτελείο από την 1η Σεπτεμβρίου όποτε και απαγορεύτηκαν οι εκτελωνισμοί των καινούριων αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία Euro6 πρώτης γενιάς αλλά και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα εκτελωνίζονται καταβάλλοντας διπλάσιο Τέλος Ταξινόμησης κυριολεκτικά κοροϊδεύουν χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να παραλάβουν το νέο τους αυτοκίνητο.
Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τα κρατικά έσοδα καθώς όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα καινούρια ή μη για να εκτελωνιστούν θα πρέπει να καταβάλουν φόρους και ΦΠΑ.
Από την άλλη μεριά το μικρό χρονικό διάστημα που θα ορίζει η τροπολογία αφενός μπορει να προκαλέσει προβλήματα στις διαδικασίες ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα αναγκαστούν να πληρώσουν δύο φορές Τέλη Κυκλοφορίας για τα οχήματά τους που θα αφορούν τα έτη 2018 και 2019 ασχέτως αν τη χρονιά που διανύουμε τα οχήματά τους μπορεί να κινηθούν έστω και λίγες ημέρες!
Τι θα αναφέρει η τροπολογία
Το ευνοϊκό καθεστώς εκτελωνισμού, όπως είχε αποκαλύψει το NewsAuto.gr, θα αφορά οχήματα που έχουν εισαχθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν φορολογικές αποθήκες θα μπορούν να τα εκτελωνίσουν έως τα τέλη Απριλίου 2019.
Επίσης οι ιδιώτες καταναλωτές που επιθυμούν να εισάγουν κάποιο μεταχειρισμένο από άλλο κράτος-μέλος θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα πρέπει να το κάνουν άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια θα είναι πολύ περιορισμένα από την στιγμή που η σχετική τροπολογία θα ψηφιστεί και στη συνέχεια θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να ισχύσει.
Επίσης η μικρή χρονική διάρκεια της παράτασης των εκτελωνισμών με χαμηλούς συντελεστές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στις εμπορίες που εισάγουν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων καθώς το κόστος εκτελωνισμού διπλασιάζεται για σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα καθώς μεταχειρισμένα οχήματα που πληρούν τις μεταγενέστερες από την πρώτη φάση οδηγία Euro6 δεν υπάρχουν αλλά θα υπάρξουν μετά από 2 χρόνια!
Μέχρι τότε λοιπόν οι περισσότεροι από αυτούς θα στραφούν στις εισαγωγές παλαιότερων αυτοκινήτων ακόμη και με ηλικίες άνω των 20 ετών τα οποία έχουν ελάχιστο Τέλος Ταξινόμησης αλλά παράλληλα έχουν διανύσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χιλιόμετρα και αγοράζονται έναντι λίγων εκατοντάδων ευρώ…
Αλλά όπως αποδεικνύεται τα λαμόγια και οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα για γύρισμα χιλιομέτρων και άλλες κομπίνες και βέβαια ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία περί εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μόνο με το ιστορικό ελέγχου ΚΤΕΟ των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας του σε άλλα κράτη-,έλη.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του NewsAuto.gr ακόμη και αυτό να ισχύει τα πλαστά έγγραφα θα κατακλύσουν τα Τελωνεία καθώς ποιος θα κάτσει να ελέγξει και ποιος θα επικοινωνήσει με τα ΚΤΕΟ άλλων κρατών-μελών και ποιος κάθεται μετά να συμπληρώνει ένα κάρο έγγραφα για να τιμωρηθεί ο παραβάτης.
Λίγα ευρώ στο χέρι και όλα είναι καλά…
newsauto.gr