Τέσσερα από τα πιο όμορφα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία για χειμερινές εξορμήσεις

Οι λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων, που απολαμβάνουν τις βόλτες τους μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον της πλούσιας, ελληνικής φύσης και αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν μικρά «διαμαντάκια» σε ορεινούς όγκους, στην Ορεινή Αρκαδία θα βρουν τον προορισμό της καρδιάς τους.
Τέσσερα από τα πιο όμορφα και λιγότερο τουριστικά χωριά του νομού, «φωλιασμένα» στις πλαγιές του Μαινάλου και του Πάρνωνα,
με γραφικά χαρακτηριστικά και ένδοξη ιστορία πρωταγωνιστούν ανάμεσα στους ιδανικότερους προορισμούς για την επόμενη εξόρμηση.

Βαλτεσινίκο


Από τα χωριά που σίγουρα δεν φιγουράρουν στις πρώτες επιλογές όταν πρόκειται για την Ορεινή Αρκαδία. Ωστόσο, το Βαλτεσινίκο κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους.
Το πανέμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, το παραδοσιακό του ύφος αλλά και η εκπληκτική θέα που προσφέρει στα βασικά θέλγητρά του που κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον επισκέπτη.
Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με γραφικά, πέτρινα, σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, παραδομένο στην καταπράσινη «αγκαλιά» του Μαινάλου, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Βυτίνα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, αποτέλεσε ορμητήριο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Καστάνιτσα


Αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια του νομού. Κάτασπρα πέτρινα σπίτια που φέρνουν στο νου κάποιο αιγιοπελαγίτικο τοπίο, παρά ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα του.
Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός και διατηρητέος, ταυτόχρονα, οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε καστανιές (σε αυτές αλλά και στο κάστανο για το οποίο φημίζεται οφείλεται και η ονομασία του χωριού), αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής με τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο.

Λαγκάδια


Το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τα Λαγκάδια, εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες, τόσο με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τον φυσικό πλούτο ολόγυρά τους, όσο και με την εκπληκτική τους θέα.
«Κρεμασμένα» σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, πάνω από τον ποταμό Τουθόα, είναι χτισμένα σε υψόμετρο 980 και διαθέτουν εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά με σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, γραφικά καλντερίμια και παλιές εκκλησίες. Μάλιστα, πρόκειται για την πατρίδα των Δεληγιάννηδων και άλλων αγωνιστών του ’21.

Καρύταινα


Πραγματικό στολίδι για την Ορεινή Αρκαδία, η Καρύταινα, έχει χαρακτηριστεί από τον Νίκο Καζαντζάκη ως το «Τολέδο της Ελλάδας». Με την ιδιαίτερη, μεσαιωνική αύρα που την χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού. Ο παραδοσιακός οικισμός στην ορεινή Γορτυνία, λοιπόν, εντοπίζεται 54 χλμ. από την Τρίπολη και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μέτρων.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη στην Καρύταινα δεν είναι άλλο από το ξακουστό της κάστρο, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό, στέκοντας αγέρωχος φρουρός της από τον 13ο αιώνα. Άξια αναφοράς σημεία το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Για την ιστορία είναι το χωριό που απεικονιζόταν στο πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρο, επί δραχμής.           www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. Σισμανίδης: Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη...

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ Ερχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων