Παύλιανη, στην αγκαλιά της Φθιώτιδας Περιήγηση στο γαλήνιο χωριό με φόντο τις βουνοκορφές

Κρυμμένη μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα χίλια μέτρα, η φιλόξενη Παύλιανη περιμένει τους ταξιδιώτες να την ανακαλύψουν απολαμβάνοντας το τοπίο και τη δύση στις πλαγιές της Οίτης.
Το όμορφο κατάφυτο χωριό της Φθιώτιδας χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Κάτω και την Άνω
Παύλιανη, που απέχουν περίπου 1-2 χιλιόμετρα. Μπαίνοντας κανείς στον κάτω οικισμό θα συναντήσει το μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους Πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το 1942. Στην παραδοσιακή Άνω Παύλιανη δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα. Μια επίσκεψη αξίζει και το πέτρινο Μουσείο Υδροκίνησης, που στεγάζει το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή.
Τα τελευταία χρόνια η Παύλιανη αναπτύσσεται τουριστικά και προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες. Καλό φαγητό, διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και ασφαλώς περιήγηση στα μονοπάτια της Οίτης για άθληση ή/και αναψυχή.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο, μέσα στο δάσος, με αιώρες, κούνιες, ξύλινα τραπέζια και γήπεδα από ροκανίδι, για άφθονες δραστηριότητες στη φύση. Έλατα και τρεχούμενα νερά λειτουργούν σαν «σφουγγάρι» για την κούραση και το στρες της καθημερινότητας και το αισθητικό δάσος της Παύλιανης περιμένει να δώσει με γενναιοδωρία τα «δώρα» τους στους πεζοπόρους.
Από την Αθήνα η Παύλιανη απέχει περίπου 2,5 ώρες κι έτσι είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη.
ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
http://www.newsbeast.gr