Κέικ μήλου με χειροποίητη καραμέλα από την Pastry Chef Μαρκέλα Παππά

Υλικά
150 γρ μαργαρίνη soft και 50 γρ βούτυρο 82%
100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ καστανή ζάχαρη
200 γρ αυγά (4 τεμ των 50γρ.)
200 γρ χυμό μήλου
200 γρ φρέσκα μήλα κομμένα σε κύβους
400 γρ αλεύρι κόκκινο κοσκινισμένο 2 φορές

1 βανίλια
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. αποξηραμένα fraboise (φραμπουάζ) ή σταφίδες
Καραμέλα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο 82%

Εκτέλεση


Στον κάδο του μίξερ με φτερό ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή και τη βανίλια. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν και κατόπιν στη δυνατή να αφρατέψει το μίγμα μας.  Με μια μαρίς ξεκολλάμε συνεχώς το μίγμα από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και δεν ξεχνάμε το ανακάτεμα με τη μαρίς, το χυμό μήλου και το αλεύρι.
Τέλος ρίχνουμε τα κομμένα μήλα με την κανέλα και τα φραμπουάζ. Συμμιζάρουμε μια φόρμα ρίχνουμε το μίγμα μας να καλύψει τα 2/3 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180 βαθμούς για 45 λεπτά. Δεν ανοίγουμε το φούρνο για το πρώτο μισάωρο και κάνουμε την δοκιμή με το μαχαίρι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα της αρεσκείας μας.

Καραμέλα

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την κάνουμε καραμέλα, προσοχή να μην την κάψουμε γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε σιγά σιγά την βρασμένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα λεπτό στη φωτιά, η καραμέλα μας είναι έτοιμη την κατεβάζουμε και ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο την αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ μας.
Καλή Επιτυχία
Pastry chef Μαρκέλα Παππά http://www.govastileto.gr/