Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
  • 5 - 6 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • 4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο 500 γραμμάρια η κάθε μία
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 800 γραμμάρια ντοματάκια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 5 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1/2 κουταλιά  γλυκού ζάχαρη
  • 150 ml κρασί ξηρό λευκό
  • 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό   

    Εκτέλεση

  • Πλένετε καλά το κρέας και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το μισό λάδι και σοτάρετε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.
  •  Μεταφέρετε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες.
  • Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας.
  • Δεν σοτάρετε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.
  • Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάρατε το κρέας ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
  • Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύετε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτετε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Ρίχνετε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας και βάζουμε τριγύρω τις πατάτες.
  • Βάζετε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος.
  •  Σκεπάζετε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινόχαρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
  • Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζετε το φαγητό, δυναμώνετε λίγο το φούρνο και αφήνετε τα υγρά να εξατμιστούν και το κοκκινιστό να μελώσει.
  • Το βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
  • Σερβίρετε τις φέτες κρέατος με τη σάλτσα, περιχύνετε με λίγο αγουρέλαιο, πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύετε με τις πατάτες.http://www.newsbeast.gr