“Κούγκι” τα κάνει ο Σόιμπλε: Αν οι Έλληνες θέλουν κούρεμα του χρέους και δεν αντέχουν άλλα μέτρα να βγουν από το ευρώ

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι πρέπει να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, ειδάλλως “δεν θα μπορέσει να μείνει στην Ευρωζώνη”, απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
σε δηλώσεις του στο ARD, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, αφού όπως παρατήρησε, θα επρόκειτο για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Μάλιστα, σημείωσε πως η Ελλάδα θα είχε αυτήν τη δυνατότητα, μόνο εάν αποχωρούσε από την Ευρωζώνη.
“Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας”, ανέφερε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μεταδίδει το Bloomberg. “Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ”, διευκρίνισε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα, εάν τηρήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους πιστωτές, οι οποίοι και πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως επανέλαβε, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.
“Η πίεση στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη”, υπογράμμισε, μάλιστα, ο Σόιμπλε, μιλώντας στο ARD.