«Φωτιά» τα εκκαθαριστικά: Στα 935 ευρώ ο μέσος φόρος...

Καίνε τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας που είδαν στο TAXISnet εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και οι οποίοι διαπίστωσαν ότι...

πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος ύψους 935 ευρώ!

Εως χθες είχαν υποβληθεί 3.422.219 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο λιγότερες από τις μισές, ενώ απομένουν λιγότερο από 10 ημέρες προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων της Εφορίας. 

Οι υπόλοιποι 3.500.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά τη συμπλήρωση των εντύπων της Εφορίας για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ηδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: 

Για το 38,23% των φορολογουμένων (1.308.356 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 935 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,2% του συνόλου (500.153 δηλώσεις), με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 330 ευρώ. 
Για τους υπόλοιπους 1.561.052 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε δοθεί παράταση είτε όχι, αναφέρει η Δημοκρατία, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρείς δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την Τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. 

Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά εφέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται εφέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή. 

Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1, γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος...

real.gr