Η παραμυθένια λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Στις τόσες ομορφιές της Κρήτης, που είναι αδύνατον να τις γνωρίσει κανείς όλες σε μία επίσκεψή του στο νησί, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου ξεχωρίζει. Ασφαλώς η Κρήτη έχει πολλές εντυπωσιακές παραλίες, αλλά η εικόνα του Μπάλου όταν αφήνει κανείς το όχημά του για να κατέβει στην ακτή από το μονοπάτι είναι αξεπέραστη. Σαν μια πινελιά τοπίου Καραϊβικής μέσα στη
μεσογειακή γοητεία του νησιού.
Ο Μπάλος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Γραμβούσα κοντά στην Κίσσαμο και το Καστέλλι των Χανίων. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε οδικώς- περιλαμβάνει οδήγηση σε χωματόδρομο και ακολούθως μονοπάτι και σκαλιά- είτε με καραβάκι.
Σε κάθε περίπτωση, είτε ξεκούραστα είτε με κάποιο κόπο, η επίσκεψη στον Μπάλο είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η ατζέντα του ταξιδιώτη που φτάνει στην Κρήτη για διακοπές. Η παραλία έχει λευκή και ροζ άμμο και είναι γεμάτη μικρά κοχύλια. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, οπότε όσοι προτιμούν τις παγωμένες βουτιές σε μεγάλα βάθη ίσως αρκεστούν στην απόλαυση του τοπίου.
Κι επειδή την είσοδο του όρμου «φυλά» το νησί Γραμβούσα, η θάλασσα στον Μπάλο είναι ήρεμη όποιος κι αν είναι ο καιρός. Τα χρώματα «παίζουν» σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου, του πράσινου και του τιρκουάζ. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να κολυμπήσει έξω από τη λιμνοθάλασσα, στα πεντακάθαρα και πιο κρύα νερά.
Για τους πιο «σκληροπυρηνικούς» φυσιολάτρες, υπάρχει και τρίτος τρόπος να φτάσουν στον μαγευτικό Μπάλο. Περπατώντας και διανύοντας την απόσταση δέκα χιλιομέτρων που τον χωρίζουν από το χωριό Καλυβιανή. Υπολογίζεται πως είναι διαδρομή που απαιτεί περίπου τρεις ώρες, ο περιηγητής θα απολαύσει ωστόσο την κρητική φύση, με τη μυρωδιά ρίγανης και θυμαριού να τον συντροφεύει καθώς θα προσεγγίζει την ειδυλλιακή λιμνοθάλασσα.
ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗΜΠΑΛΟΣ ΚΡΗΤΗhttp://www.newsbeast.gr