Το φράγμα του Πηνειού που δημιούργησε τη μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου

Στον πέμπτο άθλο του, ο Ηρακλής κλήθηκε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, την κοπριά δηλαδή που είχε συγκεντρωθεί στους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδας, που δεν είχαν καθαριστεί για δεκαετίες. Ο μύθος λέει πως, για να το κάνει αυτό, γκρέμισε τον τοίχο των στάβλων και στη συνέχεια εξέτρεψε τα νερά του ποταμού Πηνειού- κατ’ άλλους και του Πηνειού και του
Αλφειού- που με το πέρασμά τους καθάρισαν τους στάβλους.
Με πηγές στο βουνό Ερύμανθος και μήκος 90 χιλιόμετρα, ο ποταμός Πηνειός της Ηλείας- και όχι ο πολυτραγουδισμένος, αυτός της Λάρισας- ρέει δυτικά με εκβολές στο Ιόνιο πέλαγος. Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη Πηνειού, τη μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο.
Στην περιοχή της Κερέσοβας υπάρχουν καταβόθρες και βάραθρα, όπου ένα μέρος του νερού του ποταμού χάνεται. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η Δρακότρυπα. Στις πρώτες πηγές του, μάλιστα, σχηματίζει κι ένα μεγάλο φαράγγι με πλατάνια, έλατα και πολλές λιμνούλες.
Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1960, έπειτα από την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό, και είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.
ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑ
ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑhttp://www.newsbeast.gr/