Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν POS από το Σάββατο.Τσουχτερά πρόστιμα

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους επαγγελματίες – «Φακελωμένα» στην ΑΑΔΕ τα ΑΦΜ όλων των υπόχρεων

Αν το Σάββατο το πρωί μπείτε σε ένα μαγαζί ή επιχείρηση (από τις κατηγορίες που θα δείτε αμέσως παρακάτω) και σας πουν ότι δεν έχουν τερματικά POS.... 


για να πληρώσετε με πλαστικό χρήμα (πιστωτική – χρεωστική κάρτα), να γνωρίζετε ότι αυτό είναι παράνομο.

Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, μέχρι τις 30 Ιουνίου (δηλαδή την Παρασκευή), μια σειρά επιχειρηματικών κλάδων θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσει συσκευές POS.

Ποιοι κλάδοι θα πρέπει να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες από το Σάββατο:

Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης

Υδροδότηση

Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις

Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους

Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία

Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)

Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)

Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι)

Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί

Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμη και σχολές οδηγών

Τυχερά παιχνίδια

Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής

Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους

Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι

Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα πληρώσουν, ωστόσο οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τους παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πρώτο κύμα υποχρεωτικής αποδοχής συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS, που ως καταληκτική ημερομηνία έχει την 30η Ιουνίου, θα ακολουθήσουν άλλοι δυο κύκλοι: μέχρι το τέλος του 2017 θα προστεθεί μια άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.ά.

Στους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ (το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να μειωθεί στο μισό).

«Φακελωμένα» στην ΑΑΔΕ όλα τα ΑΦΜ για να διενεργούνται έλεγχοι

Όπως ορίζει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1445/27-04-2017), για τη διενέργεια ελέγχων η Α.Α.Δ.Ε. κοινοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται:

α) Οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου του συνόλου των Υπόχρεων.

β) Στοιχεία από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα ή μη αποδοχής πληρωμών με κάρτα, όπως, ενδεικτικά, εισπράξεις μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών ή άλλων μέσων πληρωμής με κάρτα, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (ύψους 1.500 ευρώ). Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση.

Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους.

Η απόφαση επιβολής προστίμου εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής έκθεσης, και αφού ζητηθεί ακρόαση του διοικούμενου κατά το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α' 45), και κοινοποιείται αμελλητί στον παραβάτη.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής. http://fonaklas.blogspot.gr