Λέρος, αυθεντική ομορφιά στα Δωδεκάνησα

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ένας τόπος ξεχωριστός και σαγηνευτικός. Η πρώτη εντύπωση που δίνει η Λέρος είναι σαν ένα μικρό κέντημα, ένα κομμάτι δαντέλα, με τόσους όρμους να διαμορφώνουν το σχήμα της. Είναι χαρακτηριστικό πως το μήκος των ακτών της φτάνει τα 71 χιλιόμετρα ενώ η έκτασή της
υπολογίζεται στα 54 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το μεγαλύτερο χωριό της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, ένας γραφικός, παραδοσιακός, νησιώτικος οικισμός με θέα στην είσοδο φυσικού λιμανιού. Το Λακκί είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και αποτελεί το κύριο λιμάνι και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Οι περισσότερες υπηρεσίες βρίσκονται στον Πλάτανο, με το βουνό Απιτίκι και το Κάστρο της Παναγιάς, από τον 11ο αιώνα, να δεσπόζει και «σήμα κατατεθέν» τους ανεμόμυλους. Η πιο τουριστική περιοχή είναι τα Άλιντα, ο Βρομόλιθος φημίζεται για την παραλία του ενώ το ψαροχώρι Παντέλι εξακολουθεί να γοητεύει με τη γραφική ατμόσφαιρά του και την καθαρή φυσιογνωμία του. Το ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Τύπου στεγάζονται στο εντυπωσιακό πετρόκτιστο αρχοντικό του 1925, τον επιβλητικό Πύργο Μπελλένη.
Η ομορφιά της Λέρου θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έκανε το μακρύ ταξίδι για να φτάσει στο νησί αυτό. Ήπιο ανάγλυφο, πράσινοι κάμποι, ακτές για όλα τα γούστα και το εκτυφλωτικό φως του Αιγαίου συνθέτουν το ιδανικό ψηφιδωτό για διακοπές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.
Για μπάνιο οι επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν από οργανωμένες παραλίες μέχρι παρθένες μικρές ακρογιαλιές. Τα καταγάλανα νερά προσκαλούν τον ταξιδιώτη να τα απολαύσει και μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι το Παντέλι, ο Βρομόλιθος, ο Μπελεφούτης, το Κουλούκι και πολλές ακόμα.
Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Άγιο Ισίδωρο, το εκκλησάκι που μοιάζει με καρτ ποστάλ, καθώς στέκει μόνο πάνω σε μικρό νησί που συνδέεται με μια στενή λωρίδα με τη στεριά.  Πολύ όμορφη και γραφική είναι και η Παναγιά της Καβουρόδαινας, χτισμένη σε βράχο κοντά στον Ξηρόκαμπο.
Για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, η Λέρος είναι γνωστός και αγαπημένος προορισμός καθώς η θάλασσα γύρω από το νησί έχει μεγάλη ορατότητα και ο βυθός είναι γεμάτος από σπηλιές, ξέρες και ναυάγια που συναρπάζουν.
ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣ ΛΕΡΟΣhttp://www.newsbeast.gr