Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Στον ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται δύο απόψεις. Η μία λέει να εξαντληθεί η τετραετία προσδοκώντας κάποιο θαύμα και η δεύτερη λέει να γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για περιορισμό της πολιτικής ζημιάς και επάνοδο μετά από μια παρένθεση της ΝΔ.


Σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση, αν τελικά δεν συμβεί κάποιο θαύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα χάσει το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά θα κινδυνεύσει να συρρικνωθεί στα γνωστά προμνημονιακά ποσοστά του. Αυτό σημαίνει ότι πολλά σημερινά πολιτικά αστέρια του που έχουν ζεστάνει αρκετά τους βουλευτικούς θώκους, θα τους απολέσουν για πάντα.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, η προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το αργότερο μέχρι το Καλοκαίρι του 2018, για να περιοριστούν οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναλάβει η ΝΔ με ενισχυμένη αναλογική, η οποία θα αναγκαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου και σε κάθε περίπτωση θα έχει πάλι μπροστά της την εκλογή του ΠτΔ το 2020, οπότε εκεί τελειώνει το όποιο παραμύθι της. Ταυτόχρονα οι τότε εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, οπότε η ΝΔ θα εξέλθει οριστικά του πολιτικού παιχνιδιού, μιας και δύσκολα θα βρίσκει πρόθυμους συμμάχους από τα κεντροαριστερά της.

Όλα δείχνουν ότι μάλλον θα προτιμηθεί η δεύτερη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και προς τα εκεί πιέζουν όσα στελέχη θέλουν να έχουν μόνιμες τις βουλευτικές καρέκλες τους. Υπάρχει όμως ένα μείον σ’ αυτή την πρόταση. Οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ιδιοκτήτες των κομμάτων τους, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αναλώσιμοι. Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ; Στο μεταξύ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, υπογράφοντας ό,τι του δίνουν, μήπως και επισυμβεί το θαύμα.

Πέτρος Χασάπης

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Οι οργανωμένοι του Πανσερραϊκού επαίνεσαν τον παίκτη της Καβάλας που έδινε για πτυχίο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων