Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς επηρεάζει ένα κατοικίδιο ζώο την ανθρώπινη ψυχολογία;

Ένα ζώο,όπως και κάθε εξωτερικός περιβαλλοντικός παράγοντας, επηρεάζει ποικιλοτρόπως τη ζωή του ατόμου.

Α) Συμβάλλει στη μείωση του άγχους

Συγκεκριμένα, η φροντίδα ενός ζώου, λειτουργεί αγχολυτικά για το άτομο, καθώς κατά τη διάρκεια της φροντίδας του, το άτομο αναγκαστικά, αλλάζει την εστίαση του
ενδιαφέροντος του, οπότε συνειδητά ή όχι, κάνει μια παύση σε αυτά που το προβληματίζουν και αδειάζει η σκέψη του, έστω και προσωρινά. Η προσωρινή αυτή παύση, λειτουργεί απίστευτα ευεργετικά στην μπλοκαρισμένη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς αποσυμπιέζει το άτομο, και το βοηθάει μετά να δει, τα ίδια γεγονότα με μια πιο ρεαλιστική ματιά.


Β) Συμβάλλει στην μείωση συναισθημάτων κατάθλιψης

1) Αποτελεί παρέα για τους μοναχικούς ανθρώπους και υποκατάστατο της ανθρώπινης συντροφικότητας, που κάποια διαστήματα της ζωής τους, μπορεί να τους λείπει. Η συντροφικότητα συμβάλλει στη μείωση συναισθημάτων μελαγχολίας και απόγνωσης.

2) Μπορεί να τους προκαλέσει γέλιο με τις παιδικές και χαριτωμένες αντιδράσεις του

3) Η ίδια του η ύπαρξη, αποτελεί κίνητρο για κίνηση (αν για παράδειγμα το ζώο πρέπει να κινηθεί) και ενεργοποιεί το άτομο αποτελώντας θεραπευτικό κίνητρο για αυτό, ακόμα και χωρίς να το επιθυμεί, καθώς αισθάνεται την ευθύνη της φροντίδας, μιας αδύναμης ψυχής.

Γ) Συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου

Συγκεκριμένα, η φροντίδα ενός ζώου, συμβάλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας καθώς το άτομο:

1) Αποκτάει μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ευθύνης και συνέπειας, απέναντι σε μια ζωντανή ύπαρξη

2) Αποκτάει μητρικά στοιχεία και στοιχεία φροντίδας και ευαισθησίας

3) Σε περίπτωση θανάτου ενός ζώου, βιώνει τις συνέπειες της απώλειας που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής και εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου και την αντιμετώπιση του

4) Αποτελεί το ίδιο το ζώο, πρότυπο μίμησης για τον άνθρωπο ,καθώς το καθένα, διακρίνεται από σπουδαία χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν.
Για παράδειγμα, έναν σκύλο μπορείς να τον θαυμάσεις-μιμηθείς για την πίστη του και την έμφυτη αίσθηση ευθύνης που έχει να είναι προστάτης. Μια γάτα για την ικανότητα της να χειρίζεται με διπλωματία και θηλυκά στοιχεία, το αφεντικό της και να «εξουσιάζει »με το δικό της τρόπο, και ούτω καθεξής..

5) Ένα αγαπημένο ζώο, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα να εκπαιδευτεί το άτομο περισσότερο και να μάθει, σχετικά με τη φροντίδα του.

6) Ενδεχομένως να αποτελέσει έναυσμα για πιο φιλοσοφικές σκέψεις, όπως για παράδειγμα για την πολυπλοκότητα και την ταυτόχρονη απλότητα που διέπει τη φύση.

7) Μπορεί να αποτελέσει καθρέφτη των δικών του ελαττωμάτων, καθώς μέσω των λαθών που κάνει σε ένα ζώο, προετοιμάζεται για να μην κάνει τα ίδια λάθη και σε έναν άνθρωπο.

8) Ανακαλύπτει στοιχεία του εαυτού του, που πριν δεν γνώριζε, καθώς ένα ζώο που παίρνει κάποιος υπό την κατοχή του, τον εξουσιοδοτεί με δύναμη και ισχύ πάνω του. Ο τρόπος που θα επιδείξει την ισχύ του πάνω στο ζώο, ο τρόπος που θα το φροντίσει και θα το εκπαιδεύσει, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απώλεια του, αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητας του, που πριν του δοθεί το συγκεκριμένο ερέθισμα, ίσως δεν γνώριζε.

9) Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό στάδιο μερικής προετοιμασίας, για τις ευθύνες που επέρχονται, κατά την έλευση ενός παιδιού

10) Αποτελεί ζωντανό εκπαιδευτικό μέσο ,για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την εξοικείωση τους με συναισθήματα αγάπης, φροντίδας, ευαισθησίας, συνεργασίας, ευθύνης, δυναμικότητας, χαράς.

11) Τέλος, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσει το άτομο, ξεκινούν και λαμβάνουν χώρα με έναυσμα τη φροντίδα ενός ζώου, αλλά στην πορεία γενικεύονται στη φροντίδα και στο νοιάξιμο των συνανθρώπων του.

Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το κέντρο ενός ανθρώπου πρέπει να είναι ο άνθρωπος και δεν θα πρέπει να καλύπτει ενδεχόμενα κενά του εκδηλώνοντας στοιχεία φροντίδας μόνο προς ένα ζώο.

Το ζώο προσφέρει όλα τα παραπάνω, αλλά για να νιώθει ένας άνθρωπος πληρότητα ,πρέπει όλες τις παραπάνω δεξιότητες, να καταφέρει να τις επιτύχει και να τις γενικεύσει με ανθρώπους.
Απλά, το ζώο μπορεί να προετοιμάσει και να εφοδιάσει έναν άνθρωπο με στοιχεία ώστε να συναναστρέφεται και να αγαπάει άλλους ανθρώπους ,που είναι και το δυσκολότερο .

Επειδή το ίδιο, δεν αλληλεπιδρά στην επικοινωνία του (δεν αντιδράει) όπως ένας άνθρωπος, καθώς εμείς είμαστε πιο ισχυροί από αυτό, αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο προετοιμασίας του εαυτού μας, που ενισχύει την υγιή μας συναναστροφή με ανθρώπους και τη γνωριμία με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Πηγή: petzoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.