Αποκάλυψη: Για πιστωτική γραμμή 2018 - 2022 θα χρειαστούν 10 δισ. νέα λιτότητα – Για διευθέτηση χρέους… νέα μέτρα 20-25 δισ.

Νέα σκληρή λιτότητα πολύ χειρότερη σε σχέση με ότι έχει επιβληθεί μέχρι τώρα περιλαμβάνουν τα σχέδια της Γερμανίας, του ESM και των Βρυξελλών για την Ελλάδα είτε με νέα πιστωτική γραμμή ECCL είτε με διευθέτηση του χρέους. 


Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων που εκπονούνται στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας νέα πακέτα λιτότητας έρχονται για την Ελλάδα τα οποία θα υλοποιήσουν τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης. 

Η Γερμανία δεν επιθυμεί να ανοίξει το ζήτημα του χρέους το 2018 αλλά το 2022 με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα μεταξύ 2018 και 2022 θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και υπό αυτούς τους όρους δεν χρειάζεται διευθέτηση του χρέους αλλά ανάπτυξη….

Όμως όπως αποκαλύπτει καλά ενημερωμένη πηγή η Γερμανία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πολύ….λιτότητα για την Ελλάδα. 

Η Γερμανία δεν θα συναινέσει σε καμία παραχώρηση για την Ελλάδα χωρίς αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας ενώ είναι μύθος ότι θέλει να ρίξει τον Τσίπρα για να ευνοήσει τον Μητσοτάκη της ΝΔ. Η Γερμανία βλέπει την Ελλάδα ως πρόβλημα ανεξαρτήτως εάν είναι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης στην εξουσία.

Με βάση το γερμανικό σχέδιο

1)Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα πιστωτική γραμμή μεταξύ 2018 και 2022 στην οποία θα περιλαμβάνεται και capital buffer 25 με 30 δισεκ. ευρώ, το εναπομείναν κεφάλαιο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο για να δοθεί αυτή η νέα πιστωτική γραμμή η οποία θα έχει μηχανισμό αξιολογήσεων απαιτούνται νέα μέτρα λιτότητας 10 δισεκ. ευρώ

2)Για την διευθέτηση του χρέους της Ελλάδος εάν συμφωνηθεί ουσιαστική και εις βάθος αναδιάρθρωση και όχι μια επιφανειακή επίλυση του προβλήματος θα απαιτηθούν για τα επόμενα χρόνια μέτρα λιτότητας 20 με 25 δισεκ. ευρώ. 

Δηλαδή είτε με νέα πιστωτική γραμμή ECCL, είτε με διευθέτηση του χρέους η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να λάβει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας 10 έως 20-25 δισεκ. ευρώ.

Προφανώς η Γερμανία ανεβάζει ακραία τον πήχη της λιτότητας για να καταστήσει ανέφικτη την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Ποια ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει μια γενναία αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα να υποχρεωθεί να πάρει 20 με 25 δισεκ. μέτρα λιτότητας.

Πηγή: bankingnews.gr