Γιατί δεν συναινούν τα κόμματα;

Μα δεν υπάρχει λόγος για να συναινέσουν. Συναίνεση υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν κόμματα που διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.
Τότε και προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, τα κόμματα αναγκάζονται να συναινέσουν και να συνεργαστούν για να αποφευχθεί πολιτική κρίση.

Όταν όμως όλα τα κόμματα εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να διαφωνούν θεατρικά μεταξύ τους, αφενός για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και αφετέρου και κυρίως για να μην αφήσουν κενή τη θέση της αντιπολίτευσης οπότε και θα δημιουργηθεί νέα κοινωνική αντιπολίτευση.

Για παράδειγμα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο "λάθος" της συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που επέβαλαν οι δανειστές. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, να πέσει πολύ η ΝΔ και να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν τώρα συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κ.λ.π. θα αναπτυχθεί νέα πολιτική δύναμη.

Επομένως"καλώς" κάνουν και δεν συνεργάζονται τα κόμματα μεταξύ τους, συνεχίζοντας να παίζουν το θεατρικό τους παιχνίδι για πολιτικά αφελείς.

Πέτρος Χασάπης