Αδιέξοδα, ανατροπές, νέοι μέτοχοι, «Survivor», σόου και μπαλίτσα...

Ισως η τηλεοπτική σεζόν που φτάνει στο τέλος της να είναι αυτή με τα πιο... ακραία φαινόμενα και μάλιστα σε διάφορους τομείς.
Είχαμε την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των καναλιών, που ξεκίνησε πέρσι, και την κατάρρευσή της, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε
αντισυνταγματική διάταξη με την οποία αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης περνούσαν στον υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Δημιουργήθηκε νέο ΕΣΡ αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε νέα αδειοδότηση, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου.
Το MEGA αφέθηκε πλήρως στην τύχη του, αφού οι μέτοχοί του (Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας) δεν προχώρησαν στην περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι πιστώτριες τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες, οι εργαζόμενοι παρέμειναν και παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν έναν χρόνο. Το κανάλι έμεινε μόνο με επαναλήψεις, αλλά παρ’ όλα αυτά άντεξε, συγκεντρώνει και κάποια διαφήμιση, με τους λογαριασμούς να διαθέτουν πλέον πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Μόλις αυτές τις μέρες καταβλήθηκε ένας μισθός στους εργαζόμενους και τώρα λέγεται ότι οι τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν σε αποδέσμευση ποσού για την καταβολή ενός ή και δύο μισθών μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Το 20% του MEGA πέρασε πλέον στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη μέσω εξαγοράς ποσοστού από τον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα, ενώ άλλο ένα 22% βρίσκεται στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά την εξαγορά μέσω πλειοδοσίας του ΔΟΛ.
Ολοι αναμένουν πλέον εξελίξεις και να ξαναπάρει μπροστά το κανάλι της Μεσογείων, κάτι που θα ταράξει και πάλι τα «νερά» στον χώρο της μικρής οθόνης.
Είχαμε επίσης τα... ακραία φαινόμενα με το ριάλιτι του ΣΚΑΪ, το «Survivor», που κάνει συνεχώς ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα της Nielsen για το διάστημα Σεπτέμβριος 2016 - Μάιος 2017 με τα καλύτερα 15 προγράμματα από πλευρά τηλεθέασης, με μέσο όρο τηλεθεατών 2.449.000 (24/4).
Ο ΣΚΑΪ με το «Survivor», τα δύο τάλεντ σόου του, «Voice» και «X Factor 2», αλλά και αναμετρήσεις της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου κατάφερε να βρεθεί φέτος στη δεύτερη θέση στο σύνολο του προγράμματος για το ίδιο διάστημα προσελκύοντας κατά μέσον όρο 298.000 τηλεθεατές. Το ίδιο χρονικό διάστημα την περσινή σεζόν (Σεπτέμβριος 2015 - Μάιος 2016) ο ΣΚΑΪ βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 179.000 άτομα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή στο σύνολο του προγράμματος παρέμεινε ο ΑΝΤ1 χάνοντας οριακά 4.000 άτομα από την περσινή σεζόν, καθώς φέτος τον προτίμησαν κατά μέσον όρο 315.000 τηλεθεατές.
Στο κανάλι του Αμαρουσίου ξεχώρισαν το «Της κακομοίρας», η παλιά καλή ελληνική ταινία που μεταδόθηκε πρώτη φορά έγχρωμη, το τάλεντ σόου «Rising Star» και η σειρά «Στο καλό, γλυκιά μου συμπεθέρα» που βρήκαν θέσεις στο Top-15 της Nielsen για το διάστημα που εξετάζουμε.
Στους ελαφρώς χαμένους της σεζόν καταγράφεται ο ALPHA. Το κανάλι της Κάντζας έχασε μία θέση από την περσινή σεζόν και από δεύτερο βρέθηκε τρίτο χάνοντας 14.000 άτομα, καθώς αυτήν την τηλεοπτική σεζόν το επιλέγουν κατά μέσον όρο 275.000 τηλεθεατές. Μεγάλος χαμένος βέβαια το MEGA που υποβιβάστηκε ακόμα περισσότερο λόγω της αδιέξοδης κατάστασης που δημιούργησαν οι μέτοχοί του.
Το κανάλι της Μεσογείων έχασε δύο θέσεις, βρέθηκε πέμπτο με 174.000 πιστούς τηλεθεατές επαναλήψεων έχοντας χάσει από την περσινή σεζόν 69.000 άτομα. Σταθερό παρέμεινε το STAR (4η θέση με ελαφριά αύξηση τηλεθεατών, 6.000 περισσότεροι από πέρσι) όπως και η ΕΡΤ1, με την ΕΡΤ2 όμως να προσελκύει 17.000 άτομα περισσότερα από πέρσι.
Καλύτερος μήνας από πλευράς τηλεθέασης για τον ΣΚΑΪ ήταν ο Μάιος που μας πέρασε, λόγω βεβαίως κυρίως «Survivor» και «X Factor», με το κανάλι να προσελκύει την προσοχή κατά μέσον όρο 418.000 τηλεθεατών! Για τον ΑΝΤ1 ο καλύτερος μήνας ήταν ο Φλεβάρης του 2017 (369.000 άτομα) ενώ για τον ALPHA ο Δεκέμβριος του 2016 (319.000 τηλεθεατές).
Το STAR προσέλκυσε τους περισσότερους τηλεθεατές τον Ιανουάριο του 2017 (244.000) όπως και το Ε TV (176.000) αλλά και η ΕΡΤ1 (113.000) και η ΕΡΤ2 (66.000), ενώ το MEGA διέθετε τους περισσότερους τηλεθεατές τον Οκτώβριο του 2016 (197.000).http://www.efsyn.gr