Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καθαριότητα στους ιδιώτες;

Η ιστορία είναι παλιά και ήταν πάντα βρόμικη. Για δεκαετίες στο Δημόσιο και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρχε μια στρατιά δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, που ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν κατά τη βούληση των εκάστοτε
κυβερνήσεων του παλιού δικομματισμού και των εκάστοτε τοπικών αρχόντων. Το δέλεαρ γι' αυτή την ομηρία, που κατέληγε σε εξαγορά συνειδήσεων, ήταν η πολυπόθητη μονιμοποίηση.
Το 2001 ήρθε η συνταγματική αναθεώρηση που απαγόρευσε τη μετατροπή, με νόμο, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η στρατιά, όμως, των συμβασιούχων συνέχισε να υπάρχει. Οπως και η βάσιμη προσδοκία της μονιμοποίησης.
Στη θέση της μετατροπής των συμβάσεων με νόμο, που πλέον απαγορευόταν από το Σύνταγμα, μπήκε η αυξημένη μοριοδότηση αυτών των ανθρώπων, όταν και όποτε θα γινόταν διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ωσπου ήρθε η κρίση.
Η μοριοδότηση καταργήθηκε, δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι απολύθηκαν και οι διαγωνισμοί για προσλήψεις ουσιαστικά έπαψαν να γίνονται.
Εκείνο που φυσικά δεν έπαψε να υπάρχει ήταν η ανάγκη προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως της καθαριότητας. Το πρόβλημα, όμως, συνέχισε να αντιμετωπίζεται -δηλαδή να κουκουλώνεται- με συμβασιούχους.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη λύση και προετοίμαζαν την κοινωνία να τη δεχτεί. Μία ήταν, δεν είχαν άλλη στο μυαλό τους: οι υπηρεσίες καθαριότητας θα παραδίδονταν στους ιδιώτες.
Είναι βέβαιο, εκ του αποτελέσματος, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες, καθώς διάλεξε την πεπατημένη -την ανανέωση, δηλαδή, των συμβάσεων- για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να φτάσουμε, έτσι, στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στέλνει στην ανεργία περί τις 15.000 συμβασιούχους και απογυμνώνει τις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ.
Αν αυτό συμβεί, δημιουργείται μια κρίση που απειλεί τη δημόσια υγεία και την εικόνα της χώρας σε συνθήκες καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου.
Μια άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν η παράδοση των υπηρεσιών της καθαριότητας των ΟΤΑ σε ιδιωτικές εταιρείες. Οποια κόμματα την αποδέχονται ας την προτείνουν ανοιχτά. Και αν η κυβέρνηση την απορρίπτει, πρέπει να δείξει έμπρακτα με ποιο τρόπο θα την αποτρέψει. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται. http://www.efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο