Το ΤΑΙΠΕΔ δεν... δικάζεται

Την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη της διοίκησης και έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2013-14, ζητούν οι συνήγοροί τους με αίτημα προς τον Αρειο Πάγο. Η δίωξη αφορά την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου, που θεωρείται ασύμφορη και ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 580 εκατ. ευρώ.

Με το υπ’ αριθμόν 999/2017 βούλευμα παραπέμπονται για κακουργηματική απιστία οι έξι εμπειρογνώμονες, από τους οποίους οι τρεις είναι ξένοι. Πρόκειται για έναν Ιταλό, έναν Ισπανό και ένα Σλοβάκο, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι έχουν διατελέσει επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους και ο τρίτος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.
Η δίωξή τους έχει συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που προχωρήσει η δίωξη, η χώρα του θα μπλοκάρει την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Νομικό «παράθυρο»

Η αίτηση αναίρεσης, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη, εστιάζει σε διάταξη του νόμου 4389/2016 (άρθρο 192, παράγραφος 8), σύμφωνα με τον οποίο επεκτείνεται και στους εμπειρογνώμονες το ακαταδίωκτο που εξασφαλίζεται στα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου.
Θέτει ως προϋπόθεση να έχει εκδοθεί θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που ισχύει στην περίπτωση των 28 ακινήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια εφοριών και πέντε της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Τα ακίνητα πουλήθηκαν σε θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για 20 χρόνια, με συνολικό τίμημα 261 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το διάστημα το Δημόσιο θα καταβάλει ενοίκια, ύψους 25,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το βούλευμα διαχωρίζει τις κατηγορίες για τα τρία μέλη τής τότε διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι υπόλογα για υπεξαίρεση που αφορά τη μη έγκαιρη απόδοση τόκων συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.
Στην αίτησή τους αναφέρουν ότι το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό του Ταμείου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε πιστοποιήσει την ορθότητα της διακράτησής του.http://www.efsyn.gr