Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι στρεσογόνες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 60%


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το στρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλούς τύπους καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η έρευνα, η οποία φέρει τον τίτλο «Διαταραχές που σχετίζονται με το στρες και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου»,
δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).
Οι συγγραφείς της μελέτης, αναφέρουν ότι η σχέση τους στρες και των καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν ανεξάρτητη από το οικογενειακό υπόβαθρο, το ιστορικό σωματικών ή ψυχιατρικών ασθενειών και την ψυχιατρική συννοσηρότητα.
Για τη μελέτη, ο Unnur A Valdimarsdóttir από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν στοιχεία διαθέσιμα από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Σουηδίας για να συγκρίνουν άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος μεταξύ των ετών 1987 και 2013 με τα αδέλφια τους που δεν είχαν διαγνωσθεί με διαταραχές και το γενικό πληθυσμό.
Οι επιστήμονες εντόπισαν 136.637 άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οξεία αντίδραση στρες, διαταραχή προσαρμογής και άλλες στρεσογόνες αντιδράσεις. Επίσης 171.314 άτομα που ήταν αδέλφια αυτών των συμμετεχόντων και δεν είχαν διαταραχές στρες και 1.366.370 άτομα από το γενικό πληθυσμό.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως και 27 χρόνια για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, η θρόμβωση, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η αρρυθμία και η θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους παρακολούθησης, τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα αδέλφια τους: 8,1 έναντι 4,9 περιστατικά ανά 1000 άτομα-έτη. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το στρες είχαν, κατά μέσο όρο, 8,5 περιστατικά έναντι 4,3 ανά 1000 άτομα-έτη.
Στις συγκρίσεις με τα αδέλφια, η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε για την καρδιακή ανεπάρκεια κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής σχετιζόμενης με το άγχος.
Όπως ανέφερε ο Valdimarsdóttir, διαπίστωσαν 60% αυξημένο κίνδυνο  καρδιαγγειακών επεισοδίων ο οποίος μειώθηκε στο 30% μακροπρόθεσμα.
Ο Simon Bacon, από το Πανεπιστήμιο Concordia, δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι αρκετά συνεπή με άλλες μελέτες» που έχουν γίνει στο παρελθόν ενώ, υποδεικνύουν επίσης ότι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, Δρ. Ernesto Schiffrin, αναφέρει ότι οι επαναλαμβανόμενες και επίμονες αντιδράσεις στρες που συμβαίνουν μακροπρόθεσμα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονή, που μπορεί να μας φτάσει στο στάδιο για αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών). Όταν οι αρτηρίες στενεύουν, η ροή του αίματος περιορίζεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Shiffrin συνιστά οι άνθρωποι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους με τους οποίους περνάνε όμορφα μαζί, να έχουν θετική στάση ζωής, να περνούν χρόνο στη φύση, να ασκούνται γιατί η άσκηση αποτελεί κρίσιμο θετικό σημείο, αλλά και να κάνουν δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες και στην πρόληψη της εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Επίσης, συμβουλεύει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να ζητούν βοήθεια.
Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20190415/Stress-related-disorders-increase-risk-of-cardiovascular-disease-by-6025.aspx - Sally Robertson, B.Sc & Kate Anderton, B.Sc.      www.naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη