Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το στρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλούς τύπους καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η έρευνα, η οποία φέρει τον τίτλο «Διαταραχές που σχετίζονται με το στρες και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου»,
δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).
Οι συγγραφείς της μελέτης, αναφέρουν ότι η σχέση τους στρες και των καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν ανεξάρτητη από το οικογενειακό υπόβαθρο, το ιστορικό σωματικών ή ψυχιατρικών ασθενειών και την ψυχιατρική συννοσηρότητα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν 136.637 άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οξεία αντίδραση στρες, διαταραχή προσαρμογής και άλλες στρεσογόνες αντιδράσεις. Επίσης 171.314 άτομα που ήταν αδέλφια αυτών των συμμετεχόντων και δεν είχαν διαταραχές στρες και 1.366.370 άτομα από το γενικό πληθυσμό.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως και 27 χρόνια για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, η θρόμβωση, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η αρρυθμία και η θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους παρακολούθησης, τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα αδέλφια τους: 8,1 έναντι 4,9 περιστατικά ανά 1000 άτομα-έτη. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το στρες είχαν, κατά μέσο όρο, 8,5 περιστατικά έναντι 4,3 ανά 1000 άτομα-έτη.
Στις συγκρίσεις με τα αδέλφια, η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε για την καρδιακή ανεπάρκεια κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής σχετιζόμενης με το άγχος.
Όπως ανέφερε ο Valdimarsdóttir, διαπίστωσαν 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ο οποίος μειώθηκε στο 30% μακροπρόθεσμα.
Ο Simon Bacon, από το Πανεπιστήμιο Concordia, δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι αρκετά συνεπή με άλλες μελέτες» που έχουν γίνει στο παρελθόν ενώ, υποδεικνύουν επίσης ότι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, Δρ. Ernesto Schiffrin, αναφέρει ότι οι επαναλαμβανόμενες και επίμονες αντιδράσεις στρες που συμβαίνουν μακροπρόθεσμα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονή, που μπορεί να μας φτάσει στο στάδιο για αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών). Όταν οι αρτηρίες στενεύουν, η ροή του αίματος περιορίζεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Shiffrin συνιστά οι άνθρωποι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους με τους οποίους περνάνε όμορφα μαζί, να έχουν θετική στάση ζωής, να περνούν χρόνο στη φύση, να ασκούνται γιατί η άσκηση αποτελεί κρίσιμο θετικό σημείο, αλλά και να κάνουν δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες και στην πρόληψη της εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Επίσης, συμβουλεύει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να ζητούν βοήθεια.
Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20190415/Stress-related-disorders-increase-risk-of-cardiovascular-disease-by-6025.aspx - Sally Robertson, B.Sc & Kate Anderton, B.Sc. www.naftemporiki.gr