Bloomberg Misery Index: Παραμένει πέμπτη πιο «δυστυχής» οικονομία στον κόσμο η Ελλάδα


Μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια, να κάναμε επιτυχή έξοδο στις αγορές και να παρουσιάζουμε ισχυρότερους σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης ρυθμούς ανάπτυξης και να βλέπουμε τα ομόλογά μας στις κορυφαίες προτιμήσεις των επενδυτών, αλλά αυτό δεν αλλάζει πολλά για τα δεδομένα της ανεργίας και το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας.
Έτσι και φέτος η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο «δυστυχείς» οικονομίες, που δημοσιεύει το Bloomberg.
H χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση του Bloomberg Misery Index, ο οποίος στηρίζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την ανεργία και το πώς αυτά επηρεάζουν τους πολίτες της χώρας. Στον δείκτη «μιζέριας» φιγουράρουν συνολικά 62 χώρες και την αρνητική πρωτιά διατηρεί η Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 8.000.000% φέτος.
Ακολουθεί ακόμη μία οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να πέσει και πάλι στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ εν μέσω ραγδαίας υποτίμησης του νομίσματός της και ύφεσης. Στην τρίτη θέση συναντάμε τη Βόρεια Αφρική και ένα σκαλοπάτι πιο κάτω την Τουρκία, η οποία επίσης βιώνει τις επιπτώσεις από τις μεγάλες απώλειες της λίρας και τις εμμονές του Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνθεση της πρώτης πεντάδας παραμένει αναλλοίωτη σε σχέση με το 2018.
Στον αντίποδα η λιγότερο δυστυχής οικονομία στον πλανήτη είναι η Ταϋλάνδη και ακολουθούν ακόμη δύο ασιατικές: η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ελβετία και Δανία.
Ωστόσο όπως και το ίδιο το Bloomberg σημειώνει ο δείκτης δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για την «υγεία» των οικονομιών. Για παράδειγμα η υψηλή θέση της Ιαπωνίας στηρίζεται εν πολλοίς στην εξαιρετικά αδύναμη ζήτηση, η οποία κρατάει σε υποτονικά επίπεδα τον πληθωρισμό. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και τις εμπορικές εντάσεις διατηρεί την ιαπωνική οικονομία παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη.
naftemporiki.gr