Γερμανοί πολιτικοί υπέρ των αποζημιώσεων...

Ο συμπρόεδρος της γερμανικής aριστεράς (Die Linke), θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για «τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ» και καλεί την γερμανική κυβέρνηση σε διάλογο.

Ο...

Μπερντ Ρίξινκγερ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις. «Ως Γερμανοί, έχουμε μια ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα η Βέρμαχτ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα», δήλωσε στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από νομικές λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι επίσης και ζήτημα σεβασμού των θυμάτων. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες, αλλά είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ποσά. Τώρα θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αξιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Γκεζίνε Σβαν, θεωρεί «νόμιμες τις απαιτήσεις των Ελλήνων. Το ηθικό καθήκον της Γερμανίας να αποζημιώσει τους Έλληνες για τον πόνο που προκάλεσε στον πόλεμο δεν έχει σβήσει. Οι ζημιές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει για πολύ καιρό συνειδητές στην Γερμανία», δήλωσε στην Tagesspiegel.

«Η αποφυγή του όρου "ειρηνευτική συμφωνία" στο πλαίσιο της Συνθήκης 2+4 ήταν ένα "νόμιμο τέχνασμα" για την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων» κατά την κ. Σβαν, η οποία πρόσθεσε ότι δεν αναμένει «ότι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Αυτό το θέμα δεν θα το ανοίξει η κυβέρνηση. Μια δυνατότητα να αποζημιωθούν οι Έλληνες με έναν άλλο τρόπο είναι η δημιουργία ταμείων που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ελληνικών δήμων και κοινοτήτων», όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα...       nonews-news.blogspot.com