Η αναφορά προστιθέμενης ζάχαρης στις ετικέτες τροφίμων έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια ετικέτα που δείχνει την περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση κόστους στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.
Χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο μοντέλο, οι ερευνητές κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 από το 2018 έως το 2037, εάν εφαρμοζόταν μια τέτοια επιτρεπόμενη προσθήκη στις  Nutrition Label.
Σύμφωνα με τον FDA, η κακή διατροφή, ειδικά η υπερκατανάλωση ζάχαρης, αποτελεί σοβαρή αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Γι αυτό είναι απαίτηση η επισήμανση των σακχάρων στιας ετικέτες των τροφίμων.
Η νέα μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Food-PRICE της National Institutes of Health, στο Πανεπιστήμιο Tufts, για τον εντοπισμό των στρατηγικών διατροφής που μπορούν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βελτίωση της διατροφής και της υγείας στις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε η Renata Micha, RD, Ph.D., της Φαρμακευτικής Σχολής, Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη, σκοπός της μελέτης μας ήταν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της αναφοράς της προστιθέμενης ζάχαρης στις ετικέτες των τροφίμων σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και την πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνουν ότι η αναφορά  προστιθέμενης ζάχαρης στις ετικέτες των τροφίμων θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με προστιθέμενα σάκχαρα, οδηγώντας σε βελτίωση της υγείας και μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μεταξύ του 2018 και του 2037, η ετικέτα των προστιθέμενων σακχάρων θα αποτρέψει περισσότερες από 354.000 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και θα οδηγήσει σε σχεδόν 600.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Η εκτιμώμενη μείωση των καθαρών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη θα ήταν πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού υπολογίστηκαν τα έξοδα πολιτικής και δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά έξοδα, όπως η απώλεια παραγωγικότητας.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η ετικέτα των προστιθέμενων σακχάρων θα ενθαρρύνει πιθανώς τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, υπολογίζουν τον αντίκτυπο να είναι διπλάσιος από αυτόν που έχει μόνο την ετικέτα των πρόσθετων σακχάρων, σε πάνω από 700.000 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 1,2 εκατομμύρια λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, με καθαρή εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης άνω των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι σαφείς και εύκολες στην κατανόηση διατροφικές ετικέτες βοηθούν όλους να καθοδηγηθούν ως προς την υγιεινή διατροφή», λέει η Linda Van Horn, PHD, RDN., Εμπειρογνώμων του American Heart Association και καθηγήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής Feinberg School of Medicine, Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο. Όπως λέει, οι καταναλωτές όταν είναι ενημερωμένοι κάνουν καλύτερες επιλογές τροφίμων, που θα τους βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια και να ζήσουν μια πιο υγιεινή ζωή και μακροβιότερη.
Αν και έχουν σημειωθεί πρόσφατες μειώσεις στην κατανάλωση ζάχαρης, κυρίως από ζαχαρούχα ποτά, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερες από 300 θερμίδες την ημέρα από την προσθήκη ζάχαρης. Η μεγαλύτερη πηγή είναι τα ζαχαρούχα ποτά, ακολουθούμενα από μπισκότα, κέικ,  γλυκά, καραμέλες και παγωτά.
Πηγές: 
https://newsroom.heart.org/news/labeling-added-sugars-content-on-packaged-foods-and-beverages-could-lower-heart-diseasediabetes-risk-and-cut-healthcare-costs?preview=31e7e75a8e14e3d5f64947b7ee5c275f
https://www.news-medical.net/news/20190415/FDAs-added-sugar-label-could-have-substantial-health-and-cost-saving-benefits.aspx               www.naftemporiki.gr