Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα μελέτη εντόπισε τη θεραπευτική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του στομάχου


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει χρώμα και γεύση στα τρόφιμα, αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτή η κίτρινη σκόνη που προέρχεται από τις ρίζες του φυτού κουρκουμάς (Curcuma longa) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου.
Η μελέτη των ερευνητών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (UNIFESP) και του
Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Para (UFPA) στη Βραζιλία εντόπισε τα πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα αυτού του χρωστικού και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που απαντώνται στα τρόφιμα στον καρκίνο του στομάχου, ο οποίος είναι ο 3ος συχνότερος του τύπου καρκίνου μεταξύ ανδρών και ο 5ος μεταξύ των γυναικών της Βραζιλίας.
Η μελέτη αποτέλεσε μέρος ενός προγράμματος που υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Ερευνών του São Paulo – FAPESP και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Epigenomics.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής του UFPA και πρώτος συγγραφέας της μελέτης Danielle Queiroz Calcagno, ανέλαβαν μια μεγάλη επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιοδραστικές ενώσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου και διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη είναι ένα από αυτά.
Σύμφωνα με τον Calcagno, ο οποίος διεξήγαγε μεταδιδακτορικές έρευνες στο UNIFESP με υποτροφία από το FAPESP, ενώσεις όπως η χοληκαλσιφερόλη (μορφή βιταμίνης D), η ρεσβερατρόλη (πολυφαινόλη) και η κβερκετίνη μπορούν να προλάβουν ή να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του στομάχου, επειδή είναι φυσικοί ρυθμιστές της δραστηριότητας ιστόνης. Οι ιστόνες είναι πρωτεΐνες στους κυτταρικούς πυρήνες που οργανώνουν τη διπλή έλικα DNA σε δομικές μονάδες που ονομάζονται νουκλεοσώματα.
Η μετα-μεταφραστική χημική τροποποίηση της αλυσίδας αμινοξέων σε αυτές τις πρωτεΐνες, όπως ακετυλίωση (εισαγωγή ομάδας ακετυλίου) ή μεθυλίωση (προσθήκη ομάδας μεθυλίου), μπορεί να επηρεάσει την συμπύκνωση της χρωματίνης και επομένως την έκφραση γονιδίων.
Έρευνα που διεξήχθη τα τελευταία χρόνια υποδεικνύει ότι η μετα-μεταφραστική τροποποίηση ιστόνης προκαλεί μεταβολές στην γονιδιακή έκφραση χωρίς να επηρεάζει την αλληλουχία του DNA. Αυτές οι επιγενετικές παραλλαγές επηρεάζουν την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Για να καθοριστεί εάν η υπόθεση αυτή εφαρμόζεται και στον καρκίνο του στομάχου, αρκετές ομάδες ερευνητών που συντονίστηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του UNIFESP, Marília de Arruda Cardoso Smith,  και μελέτησαν τα μοντέλα ακετυλίωσης ιστών σε δείγματα κυττάρων στομάχου από υγιή άτομα και ασθενείς με διάγνωση καρκίνου του στομάχου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα από ασθενείς με καρκίνο του στομάχου εμφάνισαν αλλοιώσεις στο πρότυπο έκφρασης των ακετυλοτρανσφερασών ιστονών (HATs) και των αποακετυλασών ιστονών (HDACs). Αυτές οι μεταβολές είναι επιγενετικές και επηρεάζουν τη δομή και την ακεραιότητα του γονιδιώματος σε πολλούς όγκους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου.
Επειδή πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά και οι βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα των HATs και των HDACs, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων UNIFESP και UFPA θέλησαν να εντοπίσουν οποιαδήποτε μπορεί να επηρεάσουν την ακετυλίωση της ιστόνης και, ως εκ τούτου, να αποτρέψουν τον καρκίνο του στομάχου ή ακόμα και να θεραπεύσουν την ασθένεια.
Εκτός από την κουρκουμίνη, άλλες ενώσεις που βρέθηκαν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της δραστηριότητας ιστόνης ήταν η χολοκαλσιφερόλη, η ρεσβερατρόλη (που υπάρχει κυρίως στους σπόρους σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί), την κουρσετίνη (άφθονη στα μήλα, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια), την γκαρσινόλη (από το δέντρο kokum και το Garcinia indica) και βουτυρικό νάτριο (που παράγεται από βακτήρια εντέρου μέσω ζύμωσης διαιτητικών ινών).
Αυτές οι ενώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να ευνοήσουν την ενεργοποίηση ή την καταστολή γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου προάγοντας ή αναστέλλοντας την ακετυλίωση ιστόνης.
Η κουρκουμίνη, για παράδειγμα, επηρεάζει τις τροποποιήσεις της ιστόνης κυρίως με αναστολή των HATs και των HDAC για την καταστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και για την επαγωγή της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Το Garcinol, του οποίου η χημική δομή μοιάζει με αυτή της κουρκουμίνης, αναστέλλει τα ΗΑΤ και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ειδικοί τώρα σκοπεύουν όπως είπαν, να διευκρινίσουν τις αντικαρκινικές και επιγενετικές επιδράσεις των βιοδραστικών ενώσεων που προέρχονται από φυτά του Αμαζονίου, όπως τα αβέρη (Euterpe oleracea) και το νάτσε ή το βατόμουρο (Byrsonima crassifolia), με σκοπό τη μελλοντική χρήση τους στην πρόληψη και θεραπεία καρκίνο του στομάχου.
Πηγές:
http://agencia.fapesp.br/study-highlights-anti-tumor-activity-of-curcumin-on-stomach-cancer/30298/
https://www.news-medical.net/news/20190422/Study-identifies-possible-therapeutic-effects-of-curcumin-on-stomach-cancer.aspx                 www.naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη