Έρχονται κατασχέσεις λογαριασμών για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό, αποτελεί μια σημαντική πληγή στα φορολογικά έσοδα καθώς εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών οχημάτων δεν εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι για το τρέχον έτος, η φορολογική διοίκηση θα
προχωρήσει σε µια σηµαντική παρέµβαση στο συγκεκριµένο πεδίο απώλειας φορολογικών εσόδων καθώς θα μειώσει κατά 50% τον χρόνο παραγραφής των τελών κυκλοφορίας.

Όπως ισχύει σήµερα τα τέλη κυκλοφορίας παραγράφονται µετά την πάροδο 20 ετών από το τέλος του έτους στο οποίο αφορούν και έχει ληφθεί η απόφαση η σχετική περίοδος να µειωθεί στα 10 έτη.

Σύμφωνα με το «Εθνός», από αυτού του είδους την παρέµβαση επιχειρείται διπλός στόχος:

Πρώτον, να απαλλαγούν από τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών χιλιάδες φορολογούµενοι οι οποίοι δεν µπορούν να αποδείξουν ότι τα έχουν εξοφλήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη επειδή τους βεβαιώθηκαν από την Εφορία τέλη κυκλοφορίας ακόµη και πριν από 20 έτη, τα οποία υποστηρίζουν ότι είχαν εξοφλήσει αλλά είχαν χάσει τα σχετικά αποδεικτικά λόγω παρέλευσης µεγάλου χρονικού διαστήµατος.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούµενοι δεν µπορούσαν να εξασφαλίσουν τα σχετικά αποδεικτικά ούτε από την τράπεζα στην οποία είχαν εξοφλήσει τα τέλη επειδή δεν κρατούσε αρχείο. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει από τη φορολογική διοίκηση να συρρικνώσει τον χρόνο παραγραφής προκειµένου να µην επιβαρύνονται και να µην ταλαιπωρούνται οι φορολογούµενοι.

∆εύτερον, να κινητοποιηθούν οι εισπρακτικοί µηχανισµοί της φορολογικής διοίκησης, προκειµένου να «στριµώξουν» όσους φορολογούµενους δεν εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις αρµόδιων στελεχών, περίπου ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες ΙΧ δεν εξοφλεί εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας.

Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας περίπου 500.000 οχηµάτων, πολλά από τα οποία θα καταλήξουν στη «δεξαµενή» των ληξιπρόθεσµων οφειλών των φορολογουµένων προς το ∆ηµόσιο.
Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν αντιµετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις αναφορικά µε τις επιπτώσεις για τους φορολογούµενους που δεν τα εξοφλούν εγκαίρως. Ενώ για τη µη πληρωµή φόρων, όπως είναι ο φόρος εισοδήµατος, επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 8,51%, στην περίπτωση εκπρόθεσµης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται πρόστιµο 100% των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχηµα.

Πηγή: www.parapolitika.gr