Αλόννησος: Υποθαλάσσιο Μουσείο στο ναυάγιο της Περιστέρας


Σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο Μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση, πρόκειται να μετατραπεί το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο.


Για την πρωτοβουλία αυτή, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής. 


Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο.

Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.   Για τους λόγους αυτούς, το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.   Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης. 

Ήδη, στην περιοχή της Στενής Βάλλας γίνονται, αναλόγως φυσικά και των καιρικών συνθηκών, καταδύσεις από έμπειρους δύτες, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ευρημάτων στο νησάκι Περιστέρα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ανέφερε ότι «πρέπει να αναδειχθεί η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το εξαιρετικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, που αποτελεί και το καταφύγιο για τις φώκιες monachus-monachus.

Έχουν βρεθεί σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί στην ευρύτερη περιοχή, από τα δεκάδες ναυάγια στη θάλασσα της Αλοννήσου που πρέπει να αναδειχθούν, και το υπουργείο στηρίζει και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται». 

Ο κ. Στρατής στην ομιλία του στη διημερίδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ισχυρές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα, να ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Ελλάδας.   «Στόχος είναι, μέσα στην επόμενη διετία, να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς», επισήμανε ο κ. Στρατής. 

Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο – καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό,  δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπάρχει καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και με το οικοσύστημα του κάθε τόπου. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ως οικοδεσπότης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, με τις καθοδηγούμενες καταδύσεις στο θαλάσσιο Μουσείο που αναπτύσσεται γύρω από την Αλόννησο, θα δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητες, πέραν των καθιερωμένων τουριστικών δράσεων που υπάρχουν και θα αναδείξει την περιοχή ακόμη περισσότερο».   naftemporiki.gr