Σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ η διοίκηση Αλαφούζου!...

Σάρκα και οστά στους χειρότερους εφιάλτες των οπαδών του Παναθηναϊκού έχει δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος σπάζοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ τόσο στις εντός όσο και στις...

εκτός Ελλάδας επιδόσεις της ομάδας.


Απογοήτευση, πικρία, αγανάκτηση. Είναι κάποια από τα συναισθήματα που προκαλεί στον κόσμο του ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου και της διοίκησής του. Μία ομάδα που έμαθε τον κόσμο της να πρωταγωνιστεί, να κατακτά τρόπαια και να γονατίζει θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει φτάσει στο σημείο της απόλυτης απαξίωσης. Να αποτελεί κομπάρσο εντός των τειχών και να μην υπάρχει πουθενά… εκτός Ελλάδας.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν δει να συμβαίνουν πράγματα στην αγαπημένη τους ομάδα που ίσως κανείς ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί. Καταστάσεις που άλλοτε θα έμοιαζαν απλά ως ένα εφιάλτης, ένα κακόγουστο αστείο. Κι όμως ο Γιάννης Αλαφούζος και η διοίκησή του κατάφεραν να τα επιβάλουν στον σύλλογο, φέρνοντας τις με διαφορά χειρότερες ημέρες στην τεράστια ιστορία του κλαμπ. Δύο μόνο από τα αρνητικά ρεκόρ που έχει σπάσει ο Παναθηναϊκός είναι αυτό της μεγαλύτερης απουσίας από τα Κύπελλα Ευρώπης αλλά και αυτής από την κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Πρώτη φορά δύο σερί σεζόν εκτός Ευρώπης

Ο Παναθηναϊκός δεν θα αγωνιστεί τη σεζόν 2019/20 στα Κύπελλα Ευρώπης και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους οι πράσινοι θα αρκεστούν στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις τους μιας και ούτε φέτος συμμετείχαν στις διοργανώσεις της UEFA. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε πως ο αποκλεισμός είναι τριετής και η τιμωρία ακόμα δεν έχει «σβηστεί» ο Παναθηναϊκός θα μείνει εκτός Ευρώπης, αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική αλλαγή από πλευράς ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και τη σεζόν 2020/21. 

Τι σημαίνει αυτό; Πως το τριφύλλι θα επιστρέψει στα Κύπελλα Ευρώπης, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, την περίοδο 2021/22 έχοντας τρεις συνεχόμενες σεζόν μακριά από αυτά και έχοντας υποστεί τον απόλυτο καταποντισμό στην ειδική βαθμολογία των συλλόγων. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, θα σημαίνει πως για να ξαναμπεί σε όμιλο διοργάνωσης θα πρέπει να ανέβει έναν μικρό Γολγοθά.

Επειδή όμως όλα αυτά τούτη την ώρα μοιάζουν μακρινά, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η πληγή που αφήνει στην τεράστια ιστορία του συλλόγου ο Γιάννης Αλαφούζος ας αναλογιστούμε πως το τριφύλλι είχε απουσιάσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πριν από τη φετινή σεζόν μόλις οκτώ φορές από το μακρινό 1959. Αυτές ήταν οι σεζόν 1959/60, 1963/64, 1966/67, 1979/80, 1983/84, 1997/98 και 2013/14. 

Αναφέρουμε ως αρχή την περίοδο 1959/60 γιατί τότε ήταν και η πρώτη παρουσία ελληνικού εκπροσώπου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με την κόντρα του Ολυμπιακού με την Μίλαν. Σε καμία, λοιπόν, από τις προηγούμενες περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός δεν είχε απουσιάσει από τα «σαλόνια» για περισσότερο από έναν χρόνο. Και φυσικά, όλα αυτά για την μακράν της δεύτερης πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη.

Εννέα χρόνια μακριά από τον ελληνικό θρόνο

Τα… επιτεύγματα όμως του Γιάννη Αλαφούζου δεν περιορίζονται μόνο στις απουσίες από τα Κύπελλα Ευρώπης αλλά και στις εν Ελλάδι επιδόσεις του Παναθηναϊκού. Ένας σύλλογος που έμαθε να παίζει για να είναι αυτό που προστάζει ο ύμνος του, «πρωταθλητής σε όλα τα σπορ παντοτινός» πλέον τείνει να ξεχάσει πως είναι η κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Πέρσι καταρρίφθηκε το ρεκόρ της μεγαλύτερης απουσίας του τριφυλλιού από τα πρωταθλήματα που ήταν επτά χρόνια, ενώ πλέον μετράμε εννέα χρόνια από το 2010 όταν και κατέκτησε το τελευταίο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από το 2012 πράγμα που σημαίνει πως φέτος «ισοφαρίζει» το σχετικό αρνητικό ρεκόρ που ως τώρα κατείχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Φυσικά, με τα δεδομένα ως έχουν αυτή τη στιγμή θα αποτελέσει ένα… όγδοο θαύμα αν το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν «σπάσει» του χρόνου και άρα όλα δείχνουν το όνομα του Γιάννη Αλαφούζου θα γραφτεί και σε αυτή την μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Στα παραπάνω αξίζει να συνυπολογίσουμε πως ο Παναθηναϊκός απέχει συνολικά από το οποιοδήποτε τρόπαιο από το 2014 όταν και κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια πέραν του ότι δεν διεκδικεί κάποιον τίτλο, έχει γίνει ουκ ολίγες φορές έρμαιο στις διαθέσεις ομάδων που υπό άλλες συνθήκες δεν μπορούσαν ούτε να τον… κοιτάξουν. 
Αποτέλεσμα αυτού (αλλά και των εξωαγωνιστικών κατορθωμάτων του μεγαλομετόχου) το τριφύλλι να τελείωσε την περσινή σεζόν στην εντέκατη θέση, ενώ φέτος μία αγωνιστική πριν το φινάλε να βρίσκεται στη δέκατη. Θέσεις, δηλαδή, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν στο όνομα αλλά και την ιστορία του συλλόγου.

Ίσως βέβαια τα αγωνιστικά ντροπιαστικά... επιτεύγματα να είναι το μικρότερο πρόβλημα σε όσα συνέβησαν την τελευταία διετία. Διότι όλες οι ομάδες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους αλλά δεν θυσίασαν τα ιδεώδη και τα ιδανικά ενός συλλόγου στον βωμό προσωπικών, επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων... Μια λαίλαπα που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της και κανείς από τους αγνούς φίλους του τριφυλλιού δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η περίοδος...

sdna.gr