Δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη 80 χιλιάδες ασφαλισμένοι λόγω χρεών

Εγκλωβισμένοι στις οφειλές τους περιμένοντας τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις είναι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των αυξημένων χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να φέρει τη νέα ρύθμιση στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες, η έως τώρα σημαντική καθυστέρηση αποτελεί εμπόδιο για την έξοδο στη σύνταξη για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

Με τον επανυπολογισμό και το κούρεμα της αρχικής οφειλής έως και 65% και των προσαυξήσεων έως και 85%, ο εγκλωβισμένος ασφαλισμένος θα μπορέσει να μειώσει την οφειλή κάτω από 20.000 ευρώ και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Ο οφειλέτης που σήμερα δεν δικαιούται σύνταξη μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ως εξής:
– Η οφειλή κουρεύεται μέσω του επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς. Αν η νέα οφειλή είναι κάτω από 20.000, ο οφειλέτης δικαιούται απονομή σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.
Οι οφειλές του καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.
– Η υποχρέωση καταβολής καθορίζεται ως εξής:
α) Εως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης.
β) Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα του προηγούμενου εδαφίου παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό. Δηλαδή αν λάβει αναδρομικά 12 μηνών, θα αφαιρεθούν αθροιστικά οι 12 δόσεις.
Οι επόμενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης.
Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
γ) Αν η αίτηση συνταξιοδότησης απορριφθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει, εντός τριών μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.
– Αν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση και τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για τον σκοπό αυτόν, η οφειλή δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, ως εξής:
α) Η αρχική οφειλή, δίχως των συνυπολογισμό των καταβολών, επανυπολογίζεται με το νέο καθεστώς.
β) Από το ποσό της νέας οφειλής, αφαιρείται το ποσό που καταβλήθηκε.
γ) Το ποσό της οφειλής εντάσσεται στη ρύθμιση.
Αν το ποσό της οφειλής που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό είναι μικρότερο από αυτό που καταβλήθηκε, το υπερβάλλον δεν αναζητείται.
Τονίζεται ότι με βάση τις νεότερες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για ένταξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει αν θέλει και το κούρεμα της βασικής οφειλής ή μόνο το κούρεμα των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. Προϋπόθεση είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους.
Επίσης, για να μη βγει κάποιος εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων.
Τέλος, τη διαβεβαίωση πως το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο, αλλά η κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο θα έχει μέσα και τις 120 δόσεις εξαρτάται από τον προγραμματισμό της Βουλής, έδωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες η υπουργός τόνισε πως οι 120 δόσεις αφορούν μόνο τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και όχι τις 120 δόσεις στην Εφορία.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Εφη Αχτσιόγλου είπε πως η κατάθεση της ρύθμισης είναι «θέμα ημερών».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της Βουλής είναι «φουλ» με νομοσχέδια έως και τη Μεγάλη Τετάρτη.                                 www.in.gr