Το κάστρο που κάνει τη Νάξο να ξεχωρίζει

Η Νάξος στο μυαλό όλων είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς το καλοκαίρι και από τα νησιά των Κυκλάδων με τη μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, η Νάξος το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και δη η Χώρα της, δεν είναι απλά μία γραφική και όμορφη κυκλαδίτικη Χώρα. Είναι κάτι παραπάνω.
Είναι μία από τις πιο ζωντανές και σημαντικές Μεσαιωνικές Καστροπολιτείες της Ελλάδας.
Και σε αυτήν, δούκες, πριγκίπισσες, οικόσημα, σταυροφορίες, μάχες, μυστικά περάσματα και κρύπτες, όλα τους αποτέλεσαν ένα αληθινό «παραμύθι», που αισθάνεσθε να ζωντανεύει μεμιάς, όταν επισκέπτεστε την Καστροπολιτεία της Νάξου.
Το Κάστρο της Νάξου κατασκευάστηκε το 1207 από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος μαζί με τους συντρόφους του κατέλαβε δεκαεφτά νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχτηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο. Ο μεσαιωνικός οικισμός του κάστρου δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών.
Περιμετρικά του κάστρου χτίστηκαν 12 μεγάλοι πύργοι, εκ των οποίων σήμερα σώζεται μόνο ο πύργος του Γλέζου. Καθώς ο επισκέπτης περάσει την Τρανή Πύλη του κάστρου δίπλα στον πύργο της Απεραθίτισσας, αντικρίζει τα αρχοντικά σπίτια, που χρονολογούνται στον 14ο και 15ο αι., ενώ τα περισσότερα έχουν Οικόσημα καθολικών ευγενών. Τα αρχοντικά εξακολουθούν να συντηρούνται από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να μην καταστραφούν στο πέρασμα των χρόνων.


www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Οι οργανωμένοι του Πανσερραϊκού επαίνεσαν τον παίκτη της Καβάλας που έδινε για πτυχίο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων