Πώς να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να ξεπεράσει το φόβο του θορύβου

Όταν τα μικρά παιδιά ακούν ένα τρομακτικό θόρυβο τη νύχτα, συχνά τρέχουν στους γονείς τους. Η καθησυχαστική απάντηση είναι συνήθως κάτι σαν: “Μην ανησυχείτε, ήταν απλά ένας θόρυβος”. Δυστυχώς, για ένα σκυλί που φοβάται τον θόρυβο, δεν μπορείς να του το εξηγήσεις.
Ούτε να το παρηγορήσεις. Το άγχος του θορύβου είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για τους σκύλους.

Υπάρχει περίπτωση ένας δυνατός θόρυβος απλά να του ταράξει την ηρεμία ή να τον κάνει να τρέξει σε σένα. Υπάρχει όμως, και η περίπτωση οι θόρυβοι να του προκαλούν πανικό, τόσο που να αρχίσει να τρέχει και να κινδυνεύσει να τραυματιστεί.


Αιτίες

Το τί προκαλεί το άγχος του σκύλου σου μπορεί να είναι δύσκολο να το εντοπίσεις, αλλά όχι αδύνατο.

Ορισμένες φυλές έχουν γενετική προδιάθεση στο να ταράζονται με τους θορύβους, όπως τα Collies, τα Golden Retrievers και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί.

Σε μερικά σκυλιά, το άγχος του θορύβου εμφανίζεται σταδιακά και επιδεινώνεται με την ηλικία τους χωρίς εμφανή λόγο. Σε άλλα σκυλιά, εμφανίζεται όταν είναι κουτάβια και τα ακολουθεί για όλη τους τη ζωή.

Πώς να συμπεριφερθείς

Μήπως φοβάσαι και εσύ;

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι γύρω στο περιβάλλον του σκύλου να συμπεριφέρονται κανονικά, κατά τη διάρκεια γεγονότων, που πυροδοτούν το άγχος του σκύλου. Μια πιθανή αιτία για το άγχος του σκύλου είναι η νευρικότητα του ιδιοκτήτη του ή ο φόβος του για κάποιο είδος θορύβου. Τα περισσότερα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στις αντιδράσεις των αφεντικών τους.

Φρόντισε να το ηρεμήσεις

Εάν δεις σημάδια που δείχνουν ότι αρχίζει και φοβάται, τότε φρόντισε να προλάβεις την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν ξέρεις ότι φοβάται τα μπουμπουνητά, πριν ξεκινήσει η καταιγίδα, πήγαινέ τον σε ένα ασφαλές μέρος. Ένα μέρος που θα τον κάνει να νιώθει σιγουριά, όπως για παράδειγμα το σπιτάκι του ή μία θέση δίπλα σου ή στο κρεβάτι σου. Επίσης, φρόντισε την ώρα που το βλέπεις να φοβάται να του αποσπάσεις την προσοχή, είτε παίζοντας μαζί του είτε βάζοντάς του λίγη μουσική.

Απευαισθητοποίηση

Λειτουργεί κάπως σαν τα εμβόλια σε θεωρητικό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ομοιοπαθητική! Προσπάθησε να αναπαράξεις τους ήχους που το φοβίζουν, σε πολύ χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα, βρες στο ίντερνετ ήχους από φορτηγά ή μπουμπουνητά, που το τρομάζουν και βάλτους να τους ακούει σε χαμηλή ένταση. Ακριβώς επειδή η ένταση θα είναι χαμηλή , το στρες του σκύλου δεν θα είναι μεγάλο. Σιγά-σιγά, θα εξοικειωθεί με αυτούς τους ήχους. Όσο περνάει ο καιρός δυνάμωνε την ένταση, τόσο όμως που να μην του προκαλείς στρες.

Φάρμακα

Με τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια σκευάσματα, που κυκλοφορούν στην αγορά και προκαλούν χαλάρωση στα κατοικίδια Επίσης, υπάρχουν συσκευές εκπομπής φερορμόνης, που μπαίνουν στην πρίζα και δημιουργούν μία ευχάριστη ηρεμία στο σκύλο www.govastileto.gr